На рождения ден на твореца излиза от печат книгата на Евгения Атанасова-Тенева за „Плаващите кейове“

Споделете с приятели

Един от най-известните музеи в света „Виктория и Албърт“ посрещна публиката на два български филма, посветени на артиста Христо Явашев – Кристо. Над 200 души присъстваха в сребърната кино зала в музея, за да видят света на твореца в киноразказите „Мост към Кристо“ на журналистката на БНТ Евгения Атанасова-Тенева и „Граница на мечтите“ на Георги Балабанов.

Прожекциите бяха част от кампанията „Честването на Кристо“, организирана от Българския културен институт в Лондон.

„Към филма „Мост към Кристо“ имаше голям интерес, особено от журналистите в Лондон. Те бяха впечатлени от мащаба на проекта „Плаващите кейове“ и всичко, което той включва. Пътят от идеята и рисунките на Кристи, до реализирането на проекта на езерото Изео минава през получаване на разрешителни, сериозна инженерна и водолазна работа, производство и избор на материали. Често пъти зрителите не си дават сметка за всичко това, когато виждат една реализирана вече арт идея“ – разказа Евгения Атанасова-Тенева. Не по-малък беше интересът и към филма на Георги Балабанов, който показва българския контекст и дава различно разбиране за израстването на Кристо.

Точно на рождения ден на Кристо – 13 юни, ще излезе от печат книгата на Евгения Атанасова-Тенева „Кристо, Владо, Росен, „Плаващите кейове“, издадена от „Книгомания“ и посветена на последния голям проект на художника. Авторката я определя като подарък за всички които, искат да запазят емоциите от „златното“ лято преди две години или които не са могли да преживеят проекта.

Премиерата на книгата ще се състои скоро след откриването на новата арт творба на Кристо в Лондон – „Мастаба“. Плаващата скулптурна инсталация е разположена в езерото на „Хайд парк“ и е част от изложбата, която предстои да бъде открита на 20 юни в британската столица. Експозицията ще включва скулптури, рисунки и снимки от последните 50 години на Кристо и покойната му партньорка Жан-Клод.

„Благодарение на активността на директора на Българския културен институт в Лондон Светла Дионисиева, събитията бяха много навременна акция. Те дадоха необходимия контекст на Кристо – такъв, какъвто англичаните не познават и го представиха пред една високо интелигентна и заинтересована публика“ – поясни Евгения Атанасова-Тенева.

Очаква се най-новият проект на Кристо – „Мастаба“ да бъде културното събитие на Лято`2018 в Обединеното кралство и да привлече отново милиони посетители. Мащабната временна скулптура, съдържаща 7 506 плаващи туби, поставени на платформа от пластмасови кубчета, е изцяло финансирана от художника.

Повече информация ще научите от участието на Евгения Атанасова-Тенева в днешното издание на „Денят започва с култура“ по БНТ1.


ФОТО КРЕДИТ: Димитър Казанджиев