РЕКЛАМА


В продължение на няколко месеца екип на Българската национална телевизия разследва най-големия музеен обир в България, за който обществото не подозира. Журналистката Мария Чернева и операторката Анна Андреева успяват да проследят работата на разследващите. Те стават свидетели на следствен оглед в Музея на освободителната война в гр. Бяла, който разкрива ужасяващи подробности за изнасянето на ценни реликви от освободителната война и замяната им със съвременни предмети, които дори не отговорят на историческата действителност.

Как едно национално богатство от славното минало на България се превръща в част от криминалната хроника зрителите ще видят в документалния филм „Най-големият музеен обир“. Той ще бъде излъчен в рубриката „В кадър“ в сряда (24 януари) от 22:30 часа по БНТ1.

„Арогантността на това престъпление е фрапираща. Кръвта ми още кипи от обида, като видях с какво са сменени всички експонати в Бяла. Определено извършителите са искали да се подиграят със системата, но все пак - и те са българи. Алчността им явно е удавила всяко чувство на чест. Но иначе ги разбирам. Милиони са оставени безстопанствени - защо да не ги вземат. По-лошото е, че това се случва в музеите навсякъде в страната. И преди да се оголят съвсем, Министерството на културата трябва спешно да реагира. Филмът крещи за това“ - споделя авторката на филма Мария Чернева.

Кога е започнал най-големият музеен обир в България, къде са намират сега откраднатите експонати и има ли осъдителни присъди за извършеното престъпление зрителите ще научат единствено от документалния филм на БНТ, режисиран от Николай Василев. Продуцент на поредицата „В кадър“ е Петя Тетевенска.

Най-големият музеен обир
"В кадър" - 24.01.2018

РЕКЛАМА