РЕКЛАМА


Темите в предаването:

1 милион лева от бюджета на Екоминистерството за следващата година ще бъдат заделени за мониторинг на качеството на морската вода и биоразнообразието в Черно море. Какво е днес състоянието на водния басейн, кои са големите замърсители, как да се постигне устойчиво развитие на Черноморския басейн – гост в студиото проф. Снежана Мончева, директор на Института по океанология към БАН — Варна.

За морското посланичество и перспективите пред морското образование у нас – разговор в студиото с кап. Александър Александров, морски посланик на България в Международната морска организация.

Актуални репортажи:

Жителите на Червена вода – Русенско, се оплакват, че токът им прекъсва по няколко пъти на ден и електроуредите им се развалят. Казват, че въпреки сигналите, от електроразпределителното дружество не вземат мерки. От там отговориха, че са установили отклонения и са изготвили проект за цялостна рехабилитация на въздушната мрежа в селото. Не е ясно кога ще бъде реализиран той.

Прокурори, съдии, следователи и полицаи днес бяха наградени в Благоевград за постижения в борбата с тарфика и разпространението на наркотици. Инициативата се организира от Общинския съвет за наркотични вещества в областния град за девета поредна година и е в памет на италианския магистрат Джовани Фалконе.

Пловдивският районен съд постанови присъда от 18 месеца условно с тригодишен изпитателен срок за Симеон Стоев, признат за виновен в незаконно притежаване на пистолет. До това решение се стигна след постигнато споразумение между прокуратурата и подсъдимия.

В Карин дом се провежда за пореден път традиционната кампания за изработване на коледни картички от децата, посещаващи терапия в дома. Събраните средства тази година ще бъдат използвани за подпомагане на програмата за ранно детско развитие в Карин дом. За първи път се включват и изявени варненски артисти, които помагат на децата да създават своите картички. Разговор с директорката на Карин дом Веселина Василева и Калоян Илиев Кокимото.

Културни акценти:

Девет преподаватели от 6 русенски училища се борят тази година за приза „Посланик на свободния дух в моето училище“. Наградата се връчва от Фондация „Русе – град на свободния дух“. Инициативата се организира с подкрепата на Фондация „Еконт“ и русенска фирма. Победителите в конкурса ще станат ясни в Деня на народните будители – 1 ноември.

В навечерието на Деня на народните будители ученици от Дупница проведоха открит урок, посветен на известния дупнишки възрожденец Димитър Бисеров. Той е просветен деец, църковен и читалищен деятел. През 1858 година е участвал в създаването на градското читалище „Зора” , което е едно от първите в страната.

Тази вечер от 21:45 не пропускайте да видите новото заглавие в редовната ни рубрика “На опера с БНТ2”. То е посветено на най-монументалната и зрелищна опера на Джузепе Верди "Аида", с режисьор Нина Найденова. Филмът е на Десислава Шишманова, Виолин Палейков и Нончо Нончев. Поредицата е продуцирана от БНТ Пловдив и се произвежда в партньорство с Пловдивската държавна опера.

Мартин Николов представя един интересен проект на Мирослав Гочев и Яна Кънева, в който са включени електронна и класическа музика – пряко включване от звукозаписното студио.

Разказваме за поредно българско участие в 25-тото издание на Международната космическа олимпиада, която се проведе в руския град Корольов. Това донесе на шестокласника Стефан Минчев от училището „Юрий Гагарин“ в комплекс „Камчия“ първото място. Той успешно представи своя проект „За мястото на България в световната космонавтика и полетът на Георги Иванов“. Гости в студиото – Стефан Минчев, Гергана Павлова от 10 клас и техният преподавател по история Симеон Кулиш.

В деня на Черно море - нови изследвания за чистотата на водата
"България днес" - 31.10.2017

РЕКЛАМА