Защо държавата не контролира защитеното географско наименование Българско розово масло и защо е оставила на произвола развитието на розопроизводството, превърнало се в символ на България? По следите на тези въпроси тръгна екип на БНТ 2 и се натъкна на сигнали за производство и износ на фалшиво българско розово масло. Зад шума от протестите около розебeра изплува фактът, че един от символите на България вече губи позициите си на световните пазари. Защо най-имиджовият бизнес у нас е застрашен и кои са начините за спасяването му, зрителите ще научат в рубриката „Абсурдите с БНТ 2“ в сряда (13 юни) от 21:00 часа.

Споделете с приятели

Журналистката Мариета Фидосиева, която е автор на документалния филм, ще разкрие тревожна статистика за качеството на розовото масло в последните години и липсата на контрол в бранша.

„Оказва се, че гордостта на България - маслодайната роза - губи престижа си, защото страната ни е допуснала да се произвежда некачествено розово масло. Собственици на розоварни признаха пред нашата камера, че проблемът е започнал преди 5 години, но са замълчали, за да не уронят реномето на българското розово масло. Чашата обаче преляла и вече са алармирали не само държавните институции, но и клиентите си в чужбина“ - разказва Мариета Фидосиева.

Причините за достигане на критичната точка са няколко – от смесване с вносно масло от Турция и Иран, до качеството на гледаните у нас рози и липсата на контрол по веригата производител - преработвател. Розопреработвателите настояват за въвеждане на строг контрол и ограничаване на неконтролируемо нарасналите площи с рози - с 10 хиляди декара само за една година. Според специалистите мястото на България на световния пазар на розово масло е не повече от два тона годишно. Останалото количество не се пласира и залежава в сейфовете.

Пред камерата на „Абсурдите с БНТ2“ от земеделското министерство обещават до края на юни да бъде готов Законът за розата и представен за обществено обсъждане, а специалната комисия за контрол на производството да се задейства веднага.

Оператор на документалния филм е Георги Илиев, а режисьор Емил Димитров.

Гледайте документалната рубрика „Абсурдите с БНТ 2“ на 13 юни (сряда) от 21:00 часа по БНТ2!