Университетска лаборатория във Варна изследва качеството на храните и стоките

Темите в това издание на предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Истинското българско кисело мляко е продукт, създаден от сурово мляко без добавки, със закваска. Често производители слагат в него сухо мляко, сол, захар, сода и нишесте. Нишестето може да се улови лесно и в домашни условия, като в киселото мляко се постави разтвор от йод.

Доц. д-р Събка Пашова, ръководител катедра „Стокознание“ в Икономически университет: И ако пробата промени цвета си от бял към интензивно син или бял със син отенък, това е доказателство, че се съдържа нишесте в киселото мляко.

Вкъщи може да се определи и съдържанието на нитрати в пресните плодове и зеленчуци. Тест лентите могат да се купят от специализирани магазини.

Доц. д-р Събка Пашова: Просто трябва само да нарежете зеленчука или плода, който сте купили, да го потопите в гореща вода, да престои 10-15 минути. След това потапяте тест лентата и следите как се оцветява самата тест лента.

Освен храни, потребителите могат да разпознават естествени, изкуствени и синтетични тъкани.

Доц. д-р Теменуга Стойкова, Център за качество на стоките и потребителска защита към Икономически университет: Много лесно бихме могли да разпознаем естествената от изкуствената коприна и от синтетичната по така наречената проба на опип.

При пробата на опип изкуствената коприна се мачка бързо и при нея няма еластичност, докато синтетичната има голяма пъргавина и веднага възстановява своята форма. Съгласно наредбата за етикетиране, всички текстилни стоки трябва да имат влакнестия състав на материала, от който са направени. Това трябва да е обозначено задължително върху етикета на стоката.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад