РЕКЛАМА


Институт „Балаши“ носи името на известния барон Балинт Балаши – ренесансова личност с многостранно развит талант, поет, преводач и военачалник. Културният център е разположен в една от забележителните старинни сгради на София, построена преди Първата световна война.

Историята на зданието на ул. „Аксаков“ 16 в София е трайно свързана с българо-унгарските приятелски отношения. В първите десетилетия на миналия век в нея живеят двама унгарци, които успешно развиват търговията между двете страни. До 1944 година на един от етажите се помещава създаденото още през 1898 година Дружество на унгарците в България със свой клуб и кухня. По-късно там развива дейност и Унгарски работнически културно дружество „Петьофи”.

През Втората световна война къщата е силно засегната от бомбардировките, после е национализирана, а по-късно, по споразумение между двете държави, е предоставена на Унгария за търговско представителство. Културното звено към унгарското посолство в България съществува от 1948 година, но след Унгарската революция през 1956 година дейността му е силно ограничена. През 1972 година сградата е основно реконструирана и обявена за паметник на културата, а от 1998 година първият етаж е дом на Унгарския културен институт.

Днес институт “Балаши“ развива наситена програма, в която активно присъства темата унгарска общност, живееща в България. Важен акцент в дейността на центъра е популяризирането на съвременна унгарска литература и на български автори.

Институтът се гордее с постоянен приятелски кръг от български интелектуалци, и с репутацията на активно културно средище.

Една от важните политики на Центъра е да разкрива онази част от българо-унгарските културни връзки, които, поради различни идеологически съображения, са останали малко известни. Неотдавна, по инициатива на Унгарския културен институт, бе открита паметна плоча на поета Йордан Русков, който излежава присъда за своите стихове в подкрепа на Унгарската революция, а творбите му са били забранени за публикуване.

Пред камерата на БНТ2 директорът на Унгарския културен институт в София г-жа Дьорди Димитров, ще разкрие подробности за бъдещите проекти на центъра. Режисьор на филма за Унгарския културен институт е Димитър Шарков, а оператор е Александър Радоев.

Поредицата на БНТ2 „Културни адреси: София, Европа” се осъществява с подкрепата на Програма „Култура“ на Столична община.

Гледайте филма от документалната поредица „Културни адреси: София, Европа”, посветен на Унгарския културен институт, в събота (4 ноември) от 18:35 по БНТ 2!

Унгарски културен институт
"Културни адреси: София, Европа" - 04.11.2017

РЕКЛАМА