РЕКЛАМА


Богдан Филов е запомнен като един от най-добрите български археолози, високо оценен у нас и в Европа. Изкушен от политиката, той става пръв министър на цар Борис III и полага подписа си под споразумението за включването ни в Тристранния пакт. Обвиняван в национално предателство, но същевременно направил много за обединението на всички българи, днес дейността му като политик е повече от оспорвана.

В студиото на "История.bg" личността на учения и политика Богдан Филов ще коментират:

Доцент Цвета Тодорова

Историк-етнолог, създател на Музея на Софийския университет, изследовател на научната дейност на Богдан Филов, публикувала 250 фотоса с текст от диапозитивната му колекция в албума "В археологията е моето истинско призвание" и над 3 000 диапозитиви от същата колекция - в интернет.

Професор Николай Овчаров

Археолог, историк и изкуствовед, автор на 56 книги за археологията, последната от които “Археолог” – очерци за 60 световни и български учени, мнозина от които свързани с политиката, каквато е съдбата и на професор Богдан Филов – създателят на българската археологическа наука.


Доцент Веселин Методиев

Историк от Нов български университет, преподавател по Нова история на България, бивш вицепремиер, министър и депутат, политик на "промяната", изследващ парламентарната демокрация в България и нейните алтернативи.Доцент Даниел Вачков

Директор на Института за исторически изследвания при БАН, специалист по Стопанска история на България след Освобождението, за когото Богдан Филов е пример как един бляскав живот, посветен на науката, вследствие на съдбоносни исторически събития и непремерени лични амбиции, се срива във вихъра на политиката.

Гледайте "История.bg"" всеки понеделник от 21:00 часа по БНТ1!

Учените в политиката - Богдан Филов
"ИСТОРИЯ.BG" - 24.04.2017

РЕКЛАМА