РЕКЛАМА

Още от деня | Цветан Цветанов: България се превръща в страна лидер в региона | Части от предаването - 4

Горещи теми и политически сюжети 00:38:23

БНТ 1 | 16.05.2018 | Още от деня

Горещи теми и политически сюжети

Горещи теми и политически сюжети
Зоран Заев пред БНТ: Европа изпрати силен сигнал, че иска Балканите 00:15:34

БНТ 1 | 16.05.2018 | Още от деня

Зоран Заев пред БНТ: Европа изпрати силен сигнал, че иска Балканите

Зоран Заев пред БНТ: Европа изпрати силен сигнал, че иска Балканите
   Цветан Цветанов: България се превръща в страна лидер в региона 00:17:35

БНТ 1 | 16.05.2018 | Още от деня

Цветан Цветанов: България се превръща в страна лидер в региона

Цветан Цветанов: България се превръща в страна лидер в региона
Преди старта на срещата на върха на ЕС в София 00:03:03

БНТ 1 | 16.05.2018 | Още от деня

Преди старта на срещата на върха на ЕС в София

Преди старта на срещата на върха на ЕС в София

"От всички европейски лидери има голямо признание за това, че България заложи като приоритет Западните Балкани. В българското председателство се даде сериозен тласък и ангажиментът на всички европейски лидери показва, че действително сме направили правилното предложение, което беше одобрено и беше отчетено като успех. България се превръща в страна лидер в региона", това заяви в студиото на "Още от деня" Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ.

По думите на Цветанов Македония и народът й много високо оцениха направеното от България, в резултат на което си стигна до подписването на Договора за добросъседство. Албания от своя страна оцени всички усилия на страната ни за сигурността и развитието на региона.

Цветан Цветанов припомни, че по време на българското председателство се води дебатът за кохезионната политика. Преди два месеца по време на европредседателството ни се състоя срещата на ЕНП в Комитета на регионите, като основната тема беше каква ще бъде кохезионната политика след 2020 година. Той посочи: "след Брекзит и излизането на Великобритания действително се очертава дефицит, който трябва да бъде запълнен под една или друга форма. Предложението на България, което получава подкрепа и от други държави членки, е да бъдат увеличени вноските, за да може да се запълни този дефицит, но да се запази кохезионната политика", каза той и допълни, че това, което се предвижда като дебат в бъдещия финансов програмен период е да се отделят повече средства за миграция, за сигурност, "а България е външна страна на ЕС и аз съм убеден, че ние ще можем действително да се възползваме максимално от тази европейска солидарност, за да постигнем по-голямата надеждност и сигурност".

Цветан Цветанов: Темата за превозвачите е тема, която се поставя от българския министър на транспорта от май месец 2017 година. Имаше заседания, на които той е участвал, където са сложени червените линии, които не трябва да бъдат преминавани. Активността на евродепутатите от ПГ на ЕНП, в която са българските евродепутати от ГЕРБ, Андрей Новаков е един от активните вносители на много предложения и мога да кажа, че последните от тях са внесени през февруари месец т.г.

Той коментира и агресивността на БСП както по темата за българските превозвачи, така и по време на цялото председателство на България, като каза, че целта й е "да дискредитира министър-председателя, да дискредитира българското правителство, да дискредитира парламентарното мнозинство. Това е техен стил на поведение. Не искаме да участваме в този сценарий. Ние бяхме концентрирани, за да се представим успешно в българското председателство".

Цветанов открои поведението на лидера на ПЕС Сергей Станишев, който призна заслугите на българското председателство за включването на темата за Западните Балкани. Станишев оцени всичко направено по време на председателството, както и предшестващите месеци за подготовка.

Вижте целия разговор във видеото.
Цветан Цветанов: България се превръща в страна лидер в региона
"Още от деня" | "Горещи теми и политически сюжети" - 16.05.2018

РЕКЛАМА