РЕКЛАМА


Сценарист и режисьор: Жан ван де Велде

В ролите: Гайте Янсен, Йота вонг Лой Синг, Кеес Боот, Яник ван де Велде, Ана Радсвелд, Барт Клевер, Хенелва Кринд, Дийдри Волхютер и др.

"Робинята Изаура" в холандски води

История за любов, изневяра и робство в латиносюжет от... европейски екип с колониални корени

Сценарист и режисьор, холандецът Жан ван де Велед е роден в Букаву, Конго - завършил Филмовата Академия в Нидерландия, основател на Филмово сдружение в Амстердам, отказал да режисира "Дюс Бигълоу: Европейското жиголо". Авторката на романа, по който е създаден сериалът, е Синтия Маклауд - актриса и сценарист, родена в Панамарибо, Суринам /холандска Гвиана/. И за двамата темата не е чужда.

"Цената на захарта" разказва за съдбата на Сарит и Мини-Мини, които се раждат едновременно и израстват заедно в захарна плантация в Суринам през втората половина на ХVІІІ век. Сарит е най-красивата бяла жена в колонията, мулатката Мини-Мини е винаги в сянка, вечна робиня на своята полусестра. За любов, с ревност и от завист, обратите започват...

******

Документален филм от 2007 със същото заглавие /"Цената на захарта" -САЩ, ДР/ разкрива реалния проблем от векове. В Доминиканската република туристите по екзотичните плажове едва ли се интересуват от хилядите хаитяни, работещи под въоръжена охрана в захарните плантации - 14 часа, по 7 дни - без почивен ден в седмицата, без сигурен дом, без чиста вода и храна. Испански свещеник обикаля тези роби в днешния ден и задава важни въпроси към доволните потребители - знаят ли произхода на продуктите си на масата, тяхната човешка цена и съществува ли изобщо някаква отговорност....

Златна Романова

Номинация за най-добра актриса на Йота вонг Лой Синг и от публиката за най-добър филм от Нидерландския филмов фестивал /2013-14/;

Номинации за най-добри актриси на Гайте Янсен, Йота вонг Лой Синг от Холандските филмови награди "Рембранд" /2014/

4 епизод • Цената на захарта

Юлиус спасява плантацията си от мароните и разбира, че Сарит винаги му е изневерявала. Той я прогонва в Парамарибо и остава в имението със сина си и Мини–Мини. С времето двамата се влюбват и заживяват заедно. Сарит завижда на тяхното щастие и продава Мини–Мини на търговец на роби. Юлиус спасява бременната си любима, като я откупва. Най-накрая Сарит осъзнава многото грешки, които е правила в живота си.

3 епизод • Цената на захарта

В отсъствието на г-н Левит, Сарит заповядва да бичуват любимата му робиня – старата Ашана. Когато се завръща, той е много ядосан и отпраща Сарит в Парамарибо. Там тя се среща с Юлиус, собственик на плантация, и се омъжва за него. Ражда им се син. Минават няколко години. Юлиус трябва да замине по работа в столицата. Сарит остава сама с детето. Плантацията е нападната от „марони” – избягали роби. Двама от водачите, Бони и Сезар, търсят Сарит, за да отмъстят за Ашана.

2 епизод • Цената на захарта

След като Сарит е отхвърлена от Натан, тя заминава на гости в Парамарибо при Елза и Рютгер. Там най-безцеремонно прелъстява Рютгер. Елза разбира за изневярата и гони Сарит от дома си. При скандала Елза, която е бременна, помята. Елза и Рютгер заминават за Холандия. В писмо до баща си Елза съобщава, че отново е бременна.

1 епизод • Цената на захарта

В захарна плантация в Суринам едновременно се раждат господарката Сарит и робинята Мини-Мини. И двете са дъщери на господаря. Той умира и всички се местят в друга плантация – при г-н Леви и дъщеря му Елза. Вече пораснали Елза се омъжва за Рютгер. Сарит е влюбена в Натан, но баща му настоява той да се ожени за богата наследница. Мини-Мини, която е лична прислужница на Сарит, също има възлюбен – робът Хендрик.

БНТ новини Още новини
Над 217 млн. лв. за средства за сметоизвозване и почистване от догодина

21:00

Над 217 млн. лв. за средства за сметоизвозване и почистване от догодина

Над 217 млн. лв. за средства за сметоизвозване и почистване от догодина
БНТ е домакин на семинар за дигитална трансформация

20:41

БНТ е домакин на семинар за дигитална трансформация

БНТ е домакин на семинар за дигитална трансформация
България е на първо място в ЕС по брой пушачи

20:39

България е на първо място в ЕС по брой пушачи

България е на първо място в ЕС по брой пушачи

Филми в програмата днес
Похищение

БНТ 1 | 21.11.2019 21:00

Похищение

Похищение
Неупиваема чаша 00:28:11

БНТ 4 | 21.11.2019 22:00

Неупиваема чаша

Неупиваема чаша
Брат за брата 3

БНТ 2 | 21.11.2019 22:00

Брат за брата 3

Брат за брата 3

РЕКЛАМА