РЕКЛАМА


Целувки със сироп от лавандула

Целувки с лавандула

Необходими продукти:

За целувките:

Яйца - 3 бр.
Пудра захар - 100 г
Сол

За лавандуловия сироп:

Лавандула - 1-2 клончета (сушена)
Кристална захар - 100 г
Вода - 100 мл

Необходими продукти:

Смесете кристалната захар с водата в съд на котлона, добавете клончетата лавандула и оставете течността да заври и да се редуцира до гъст сироп.
Отделете белтъците от жълтъците на яйцата и поставете белтъците в купа. Добавете щипка сол и започнете да разбивате на сняг. Добавяйте постепенно пудрата захар при непрекъснато разбиване. Прецедете лавандуловия сироп и го добавете на тънка струйка към белтъците докато разбивате до получаване на твърд меренг. Застелете тавичка за печене с лист хартия за печене и оформете целувките с лъжица или пош. Изсушете целувките на 120-130 С във фурната за час.

Скариди с черен ориз

Необходими продукти:

Скариди - 300 г
Черен ориз - 100 г
Бяло вино - 100 мл
Узо - 50 мл
Зеленчуков бульон - 500 мл
Лук - 1 глава
Чесън - 1 скилидка
Масло - 100 г
Олио - 3-4 с.л.
Пармезан - 30 г
Черен пипер
Сол

Начин на приготвяне:

Почистете скаридите и отстранете главите. Поставете главите в съд на котлона, залейте с 300 мл зеленчуков бульон и оставете да заври.
Нарежете на ситно глава лук и две скилидки чесън. Загрейте 2-3 с.л. олио и парченце масло в дълбок съд и задушете лука и чесъна. След като омекнат, добавете чаена чаша черен оризи. Запържете за кратко. Добавете бялото вино.
Прецедете бульона от скаридените глави през фина цедка и започнете да го прибавяте към ориза. Варете ориза докато се свари напълно като добавяте поетапно от бульона.
Загрейте парченце масло в тиган на котлона и изпържете скаридите за 3-4 минути. Добавете и скилидка чесън, нарязана на ситно. Когато скаридите добият цвят, налейте узото и оставете острия аромат на алкохола да се изпари за няколко минути, след което дръпнете съда от котлона.
В дълбока купа сипете черния ориз, а върху него разположете ароматните скариди. Завършете ястието с настърган пармезан и сервирайте.



Целувки със сироп от лавандула и скариди с черен ориз
"Храна за душата" - 09.04.2019

РЕКЛАМА