РЕКЛАМА


Филмът “Църквите остават” в рубриката за документалистика “В кадър” на БНТ1

Този филмов разказ е изцяло предизвикан от оператора Николай Илиев, който обича да пътува из България и все привижда нещо различно в пейзажите, които често отминаваме с думите „да, много любопитно”, но не спираме. Той обаче спира и вижда. Прави снимки и не говори много. Но успя да ни убеди заедно с Милена Гетова, че тази история си струва да бъде разказана. Историята на залети от язовири църкви в България си приличат. Те всички започват по един и същи начин – изселват се хора и се заличават родните им места, за да се появят язовири.

Избрахме „Огоста” и „Жребчево”, където има две потопени църкви – на бившите села Живовци и Запалня. Дали защото са строени по-здраво и по-добре, дали защото са правени на по-високи места, или защото никой не е посмял да ги бутне, църквите остават да „ходят по вода” повече от половин век. Фотографите ги обичат и често ги снимат. Полуразрушени, без покриви, ничии – тях хем ги няма, хем са на тоя свят.

Когато не валят много дъждове и не се топят снеговете, се показват целите. Те са забравен документ на времето, метафора на потънал живот и вяра... и все пак продължават да излъчват очакване и надежда, че „духовното е вечно”. И имат какво да разкажат, така, както си стоят между небето и водата.

Сценарият е на Петя Тетевенска, монтажът е дело на Цветослав Юруков, редактор е Мария Чернева, оператор - Николай Илиев, а Милена Гетова е режисьор на филма.

Църквите остават (повторение)
"В кадър" - 04.08.2016

РЕКЛАМА