РЕКЛАМА


Знаете ли, че в тревожните години след абдикацията на княз Батенберг, българската държава е стабилизирана чрез царска сватба. Венчавката на Фердинанд с принцеса Мария-Луиза слага началото на нова българска династия. На Мария-Луиза българският народ подарява диадема с безценни камъни в цветовете на българския трикольор, а специалният подарък за Фердинанд от майка му - принцеса Клементина, е златната каляска на френската кралица Мария-Антоанета.

Цариците на Третото българско царство в "История.BG", в понеделник от 21:00 часа!

По темата в предаването ще дискутират:

Професор Трендафил Митев. Преподавателят в УНСС по История на българския политически живот, за когото съпругите на българските монарси в новото време, като представителки на европейската аристокрация и първи дами в България, съдействат активно за облагородяване на обществения живот и оставят светъл спомен в новата им родина.


Доцент Росица Стоянова. Ученият от Института за исторически изследвания при БАН, специалист по история на политическите партии, политическите системи, институциите, дарителството и благотворителността в България.Доцент Петър Стоянович. Историкът от Българската академия на науките, възпитаник на Виенския университет, за когото жените в българската власт често и неправилно са останали неоценени.Доктор Тошо Пейков. Социологът, депутат в 36-тото и 39-тото Народно събрание, вносител на проекта за възстановяване на Търновската конституция; фотограф, автор на 45 изложби, книги и филмови сценарии за монархическата институция на Третото българско царство.
Цариците на Третото българско царство
"ИСТОРИЯ.BG" - 10.04.2017

РЕКЛАМА