Трийт Уилямс Доктор Анди Браун от "Евърууд" е класиран на 43-то място в Листата на 50-те телевизионни бащи на всички времена /2004/. Ричард Трийт Уилямс, роден на 1 декември 1951 в Роуейтън, Кънектикът. Актьор в подготвителен клас, Уилямс...

Споделете с приятели


Трийт Уилямс

Доктор Анди Браун от "Евърууд" е класиран на 43-то място в Листата на 50-те телевизионни бащи на всички времена /2004/.

Ричард Трийт Уилямс, роден на 1 декември 1951 в Роуейтън, Кънектикът. Актьор в подготвителен клас, Уилямс прави първата си сценична заявка в Пенсилванския колеж "Франклин и Маршал". През летните сезони работи в близкия театър "Фултън" на Ланкастър с роли в съвременни и класически драми и мюзикъли. След участие в мюзикъла на Ендрюс систърс "Там отвъд" пристъпва към първия си филмов дебют с ролята на ченге в "Мъртъв герой" /1976/. Завръща се към театралната сцена на "Грийс", този път в звездна роля. И докато поема две малки филмови бягства в "Риц" /1976/ и "Приземяването на орела" /1976/, именно театралната изява е тази, която го отвежда до повратната му роля в киното - "Коса" /1976/. Забелязан от Милош Форман, Уилямс е поканен от режисьора да изчете ролята на хипи-героя Бъргър. След 13 прослушвания Уилямс печели ролята, която го изстрелва в небето на славата. Следва Джи Ай в "1941" /1979/ на Стивън Спилбърг, романтичната комедия "Защо предпочитам да лъжа" /1980/, преди да се идентифицира с образа на Дани Сиело, ченгето от Ню Йорк с разбити илюзии, което "изпуска парата" срещу своите корумпирани колеги във филма на Сидни Лъмет "Принцът на града" /1981/. Продължава в "Преследването на Ди Би Купър" /1981/ като легендарен похитител на самолет, който не може да бъде заловен, следва "Точка на запалване" /1984/ в дует с Крис Кристофърсън като благородни аутсайдери, изкушени от огромна сума крадени пари. Уилям е предпочитан образ за справедливите каузи като профсъюзния лидер"ала Джими Хофа" в култовия гангстерски епос "Имало едно време в Америка" /1984/ на Серджо Леоне. Снима в екранната адаптация "Тих разговор" /1985/ по произведението на Джеймс Каръл Оутс "Къде отиваш?". Телевизионните зрители го помнят в престижни драми като "Демпси" /1983/ - три-часова история за трудния живот на боксьора в тежка категория и адаптацията на Джон Ърман по класическата пиеса на Тенеси Уилямс "Трамвай желание", където Стенли Ковалски на Трийт Уилямс е в дует с Ан Маргарет като Бланш Дюбоа. Въпреки ангажиментите, Уилямс не пропуска възможностите да се завръща периодично на сцената на Бродуей - през 1976 във "Веднъж в живота", докато снима "Коса" и през 1981 с ролята на крал на пиратите в "Пиратите на Пензан".

Героят на Трийт Уилямс - доктор Анди Браун от "Евърууд", е класиран на 43-то място в Листата на 50-те телевизионни бащи на всички времена /2004/.

ЗАД КАДЪР:

- един брак от 1988 досега с актрисата Пам ван Сант и две деца: син Гил Уилямс и дъщеря Елинър Уилямс;

- професионален пилот с лиценз за авиоинструктор на самолети и хеликоптери;

- кратък флирт от миналото с Дейна Дилейни;

- поканен за официален член на Академията за филмово изкуство и наука /юни 2004/...

Златна Романова