РЕКЛАМА


Малцина знаят, че премиерата на „Травиата” на 6 март 1836 година е пълен провал. Верди дълго се пита дали причината е в написаната от него музика или в солистите от Венецианския театър Ла Фениче. И оставя на времето да отсъди. И времето отсъжда: „Травиата” е най-поставяното оперно заглавие по световните сцени.

Дълбоко впечатлен от сюжета на „Дамата с камелиите” от Александър Дюма-син Джузепе, Верди създава своята разтърсваща музикална драма, посветена на болната от туберколоза Виолета Валери, куртизанка от висшите аристократични среди в Париж. Заради любовта си към Алфредо Виолета напуска градската среда и се посвещава на любимия в тишината на провинциалното уединение. Сюжетът на либретото, написан от Франческо Мариа Пияве по забележителен начин, кореспондира с личната драма на Верди. Загубил за по-малко от година двете си деца и съпруга, той намира щастието отново в лицето на Джузепина Стрепони, оперна прима. Провинциалното общество в Бусето обаче не приема двойката и открито ненавижда Джузепина.

Филмът от поредицата „На опера с БНТ2” разкрива още интересни факти около създаването на произведението, чрез премиерната постановка на Държавна опера – Пловдив. Главна тема в тази постановка е смирението. Контрастът между добротата и способността на истинска саможертва в името на любимия от страна на жената, определяна като „травиата”, т. е. „паднала” и отблъскващото лице на удавеното в материалното, лицемерно общество.

На опера с БНТ2: Травиата
"На опера с БНТ 2" - 26.09.2017

РЕКЛАМА