„Цигуларката на Бога“ е спектакъл на Телевизионния театър от най-ново поколение. Заснет е от камерите на БНТ на сцената на Сити арт център.

Споделете с приятели

Телевизионната постановка от 2020 г.
Автор на пиесата и сценарист е Стефан Цанев
Режисьор на театралната постановка - Мартин Киселов
Режисьор на телевизионната адаптация - Дамян Петров
Оператор - Хрисимир Данев
В ролите: Доротея Тончева и Петър Петров.

Текстът на театралната поема е написан от Стефан Цанев специално за съпругата му Доротея Тончева. „Ние се храним със смърт. Изкуството се мъчи да издигне човека над полезното и необходимото, правейки го – човек!“. В тези думи е заключен въпросът на озарения, осветения от изкуството човек, който вечно търси отговор за собственото си предназначение и мисия.

Защо му е дадено да сътворява светове? Демонична или божествена е силата, която го е обладала и го води? Ще надделее ли духът му в дуела с мимолетното? Ще може ли да победи смъртта на всичко живо под небето? Ще остави ли следи…?

„Изкуството не е даскал да учи хората, нито е полиция да ги пази, не е история, за да свидетелства за миналото, нито е огледало, което отразява съвременността; изкуството има само една мисия: да спасява душите на хората, защото всичко друго в човека е подчинено на природните закони, дори науката само открива скритите закони на природата, но не ги създава, те съществуват; в природата не съществува само изкуството, изкуството е съпротивата на човека против естественото, против природата ни, която е животинска, против инстинктите ни за алчност, самосъхранение и йерархия, злото е жизнеспособно и силно, защото е целесъобразно: оцелей с всички средства, иначе изчезваш! – природата не проповядва доброта, животът на едно същество е смъртта на друго, ние се храним със смърт, изкуството се мъчи да издигне духа на човека над полезното и необходимото, правейки го човек – и в това е великото му безсмислие...

Откъде идва този първоначален повик: „Пей!“, „Пиши!“, „Свири!“, или: „Рисувай!”, кой те отбива от широкия отъпкан път, по който крачи множеството, и те залутва по стръмната, тясна и криволичеща, осеяна с цветя и тръни, пътечка към самотния връх на изкуството? Целунати от Бога или прокълнати са онези, които стигат до върха?

Гледайте „Цигуларката на Бога“ от Стефан Цанев на 25 май 2020 г. от 22 часа по БНТ1