РЕКЛАМА


Русенската телевизионна кула е построена през 1986 година и до 2004 остава най-висока на Балканите. В момента нейната височина е 198 метра. Построена е на хълма Левента, на 151 m надморска височина.

Предприятието Трансстрой Русе започва да строи телевизионната кула на 1 ноември 1975 година. Нейното пълно название е „радиорелейна и телевизионна станция Русе“. Автори на кулата са софийските архитекти Стилиян Титков и Евлоги Цветков, но нейното проектиране са участвали и архитекти от Дома на техниката в Русе. Проектите били драматично прекроявани, а с тях - и височината на кулата. В оригиналния си вид тя била 140 метра, но за по-добро покритие я удължили на 180. После обаче добавили и близо 26 метров метален шпил. Строежът от първата копка до крайната фаза продължил 8 години, защото се появили куп трудности, включително намирането и на подходяща техника. Строежът приключил през 1986 година, а официалното откриване станало на 7 май 1987 година.

Телевизионната кула служи за пренос и излъчване, като излъчва всички национални и регионални телевизии, националното радио и голям брой частни радиа. В момента от кулата се излъчват 14 радиопрограми и 6 телевизионни програми. Включително и трите програми на националната телевизия. Без БНТ 4.

Бетонното тяло се издига до 120 метър, а на 107-мия е открит бар „Панорама“, с гледка към Карпатите и връх Шипка. Барът не работи вече близо 20 години. Причината е банална – липса на безопасен път за евакуация на клиентите.

През 2012 година старата аналогова антена беше сменена с нова, цифрова, за рекордните 16 минути с помощта на руски хеликопртер двойна перка.

И днес младите хора посещават местността край кулата, за да си правят оригинални селфита. Най-драматичните кадри обаче принадлежат на един русенец, който е майстор на въздушната фотография. Явор Мичев е причината русенската кула да попадне във фокуса на престижното издание „Нешънъл Джиографик“. Това се случва в една мъглива есенна вечер. Неговият кадър, в който кулата се издига над море от мъгла и облаци, беше публикуван през месец октомври сред 12-те най-добри кадри, които са най-добри за съответната дата, избрани от дежурния фотограф на „Нешънъл Джиографик“. Макар и вече трета по височина на Балканите, телевизионната кула си остава любима забележителност за русенци и разкошно бижу в нощното небе над града.

Телевизионната кула в Русе
"10 000 крачки" - 09.04.2019

РЕКЛАМА