site.'.bnt1 20 януари
02:50 ч.
Тайните на войната
документална поредица/10 епизод/п/
site.'.bnthd 20 януари
09:00 ч.
Тайните на войната
документален филм /25 епизод/ /п/
site.'.bnthd 20 януари
17:15 ч.
Тайните на войната
документален филм /26 епизод/

РЕКЛАМА


11 епизод "Израелското разузнаване"

"Вездесъщите" агенти - от създаването на Библията до днес

Шпионажът е древна професия, започнал според израилтяните още когато в Стария завет Мойсей изпратил хора от племената на Израел да шпионират Ханаан – обетованата им земя.

Информацията е решаваща за създаването на новата им родина. Те са първите шпиони. Сега организацията, посветена на оцеляването на еврейската държава, е тайната разузнавателна агенция "Мосад", която действа на всички континенти.

От Студената война до днес разузнавателната мрежа на Израел винаги е в центъра на международния шпионаж. Корените на "Мосад" били дори в контролираната от британците Палестина (...)

Формулата е опасна - страх и реваншизъм с най-скритото и манипулативно оръжие - информацията. "Мосад" се управлява от тайно ръководство. Никой не знае кой между тях е шефът - ако се разбере, той веднага се сменя.

Мосад имат това, което другите нямат - световна мрежа от доброволни шпиони из целия свят. Защо израелското разузнаване е толкова вездесъщо - защото трябва да пази малка новосъздадена държава на спорна територия, което налага "да имат очи и уши" навсякъде.

Няма официални данни колко са агентите на Мосад и какъв е техният произход, има от различни националности и религии, което създава още по-широка мрежа от канали. На картата на света няма война без участието на Израел.

След трагедията от 5 септември 1972 - с убийство на 11 израелски спортисти през Олимпийските игри в Мюнхен, премиерът Голда Майер сформира специален отряд за ликивдиране на извършителите.

Членовете на групировката "Черния септември" изчезват из градове в Европа, но навсякъде са намерени, за да бъдат убити, най-често с малък пистолет "Берета", 22 /а ла "21 Бобкет"/ - запазената марка на "Мосад"

*"Черният септември" е в историята, 11 септември в Ню Йорк предстои /хрониката в поредицата за "Тайните на войната" е до 2001/

Тезата на Израел е, че световният тероризъм нараства от 70-те години на ХХ век след започналото признаване на автономията на Палестина. Въпросът е: кой е по-застрашен, за да води терористична или каквато и да е война.

*Златна Романова


Водещ: Чарлтън Хетън

Продуцент: Docudrama

Две световни войни и една постоянна - Трета....

Суецкият канал, Персийският залив и архитектите на Пустинна буря, ходовете на Чърчил, годините на Кенеди, Студената война, Япония - с или без нападение, Германските тайни служби, хората на Мусолини, Панама и 6-дневната шпионска война на Израел, доктор Стрейнджлъв и биологичното оръжие, кодът на Енигма, нацисткото злато, свръхоръжията,

Мата Хари и жените-актриси в шпионажа, Виетнам, въздушният радар, Френската съпротива и телефонните номера, тайните на Мао в Тайван, от двете страни на Бамбуковата завеса в Корея, мътните Балкани..., устройствата за мобилна връзка.

65 епизода с "Тайните на войната" в най-дългата документална поредица /1998-2001/ за историята на войните през ХХ век - информационни и географски - с класифицирана информация, коментар на експерти, участници и свидетели в политиката през годините. С редки кадри, 3D-графики и достъп до разсекретени архиви се търси истината за битките в света.

*Поредицата е част от Учебната програма за военнослужещи във Военноморската и Военновъздушната академии на САЩ, разпространявана по Американската военна радиотелевизионна мрежа.

Златна Романова10 Военнопленници епизод • Тайните на войната

10 епизод "Военнопленници"Да не издържат, да избягат или да сътрудничат...като шпиониПрез ХХ век съдбата на военнопленниците е зависима от условията и отношението на врага - някои умират, други бягат, но най-много са търгуваните и обучаваните за информация и пропаганда до нов удар в тила... Подложени на коварство, насилие и унижения, тези обречени войници се научават да играят на "котка и мишка", използвайки ума и волята си. Обстоятелствата във всяка война са различни, но начините за справяне с...

Вижте повече

9 Япония: неосъщественото нашествие епизод • Тайните на войната

9 епизод Япония: неосъщественото нашествиеНападението не е "тайно". Япония не се предава!Лятото на 1945 година. Втората световна война продължава в Тихия океан. Американците имат надмощие, но това им струва все по-скъпо. "Бушидо" – кодексът на японските самураи от ХІІІ век, е закон и за съвременните военачалници. Принципите на лоялност, чест и саможертва са заложени в нацията. В японския военен кодекс думата "капитулация" не съществува. Американските стратези планират най-амбициозната амфибий...

Вижте повече

8 Резидентите на Рузвелт епизод • Тайните на войната

8 епизод "Резидентите на Рузвелт"Кой кого шпионира?...Ернст Ханфстенгъл е сред близкото обкръжение на Хитлер. Изпращал е на Франклин Рузвелт доклади с профилите на нацистките водачи.Той е само един от източниците, от който американският президент е получавал информация в опасните дни, предхождащи Втората световна война. Но времената и залозите стават по-опасни. През 1940 САЩ са единствената голяма сила без официална /и професионална/ разузнавателна служба.Рузвелт започва да се занимава с разузна...

Вижте повече

7 Ловът на атомни тайни епизод • Тайните на войната

7 епизод "Ловът на атомни тайни"Край на баланса! Атомът не е "мирен"....На 16 юли 1945 в Потсдам лидерите на трите съюзнически сили - Хари Труман, Уинстън Чърчил и Йосиф Сталин, се срещат за първи път след края на Втората световна война."Потсдамската конференция" е дефинирана в историята като "Мирна", но реално това е началото на следващата най-опасна и скрита война за цялото човечество.Сутринта президентът Труман получава кратко телефонно обаждане с информация, че Съединените щати са провели пъ...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Десет нови теча по водопровода на Шумен

10:02

Десет нови теча по водопровода на Шумен

Десет нови теча по водопровода на Шумен
Намушкаха 10-годишно момче на улица в британския град Лестър

09:46

Намушкаха 10-годишно момче на улица в британския град Лестър

Намушкаха 10-годишно момче на улица в британския град Лестър
Ген. Атанас Атанасов: Тези в парламента нямат интерес да падне правителството

09:31

Ген. Атанас Атанасов: Тези в парламента нямат интерес да падне правителството

Ген. Атанас Атанасов: Тези в парламента нямат интерес да падне правителството

Филми в програмата днес
Вълшебното огледало на Любен Зидаров

БНТ 1 | 19.01.2020 14:00

Вълшебното огледало на Любен Зидаров

Вълшебното огледало на Любен Зидаров
Сватбеният танц

БНТ 1 | 19.01.2020 15:20

Сватбеният танц

Сватбеният танц
Гео Милев - пламенният 00:23:03

БНТ 2 | 19.01.2020 15:30

Гео Милев - пламенният

Гео Милев - пламенният

РЕКЛАМА