РЕКЛАМА


14 епизод " Британското разузнаване през Втората световна война


"Щит и Меч" в защита на велика империя

Не е "М" , а "С". Чисти и неуловими на всички фронтове

В началото на Втората световна война целта на Германия е удар по Великобританиия.

Без мощен арсенал от войници и въоръжение, Британия е изправена пред реална заплаха. Затова най-силното оръжие ще бъде информацията. Между 1940 и 1945 малка, но елитна организация работи на "Бродуей" №45 в Лондон. Това е офисът на Отдела за военно разузнаване - Ми-6. Разузнаването е необходимо, за да се защити империята. Министерство на информацията е заинтересовано от създаването на такава служба, която тогава дори не е "тайна".

Нейният първи шеф е Менсфийлд Смит - колоритна личност, която създава традициите, по които се работи и до днес. Той е известен като "С", не като "М" ,както е в романите и филмите за Джеймс Бонд. През първите месеци на войната Ми-6 са единствената връзка между Кралството и и т.нар "съюзници". Ситуацията е неясна - дали Русия е с Германия и може ли да се проникне оттам, Испания е определено фашистка, остават САЩ.

Между 1909 и 1950 Менсфийлд превръща Ми-6 в топшпионска служба. Началото е още от Първата световна война, когато се търси информация за движението на врага по картата. Събират се данни от паспортните служби, но с Хитлеристкия марш на запад - през Белгия, Дания, Норвегия и Нидерландия, това става безсмислено, необходима е нова стратегия.

Министерство на информацията е пред фалит, не само финансово, но и експертно. Оглавява се от Мендес - аристократ, подозиран в предимно клубни светски занимания, неподходящи за "зова на войната". Тогава се явява безценното съкровище със свръхподготвените дешифровчици от"Блечли Парк" /7 км от Лондон/ -

те са лингвисти, физици и математици на високо ниво, които от 30-те години разчитат кодовете за връзка на германците. След Чембърлейн, премиерът Уинстън Чърчил покачва нивото на шпионската война. Ми-6 и "Блечли парк" се обединяват за удар в тила.

Хитлер напада с бомби, пораженията са огромни - човешки и материални. Нацията разчита на Чърчил, който започва битка на всички фронтове. Британия е на път да създаде първия по рода си експертен екип от шпиони, дипломати, саботьори и инфоматори, наречен Специален оперативен екип /SOE/, който реално е оперативният отдел на Разузнавателния Ми-6 /*след войната се обединяват в една организация/.

В този екип се приемат и бежанци от други европейски страни с интервю, в което са предупредени за риска, който поемат. Следват тежки тренировки за максимална издръжливост.

Чехословакия, Полша, Франция, Англия, Дания, Белгия, Люксембург, Русия, Югославия..., Европа е все по-настъпена от немски ботуш. Великобритания има нужда от силен съюзник. Време е да се направи нещо за апатичното американско общество. Най-леснодостъпното средство е пропагандата - тя може ежедневно да променя начина, по който хората мислят, чувстват и възприемат историята.

В "Рокфелер център" е открита Британска комуникационна служба /BCS/, която e част от Ми-6 . Бивш военен герой, Уилям Стивънсън ръководи британската кампания в Америка. Той е изключително опитен и мощен, не само като бизнесмен, а като безотказно оръдие за всяка поставена задача, дори и лично за смъртта на Хитлер.

Стивънсън създава безпрецедентна мрежа от финансови и политически връзки в своя клуб, където могат да се привлекат американски съюзници и инвестиции за войната срещу германците. Рокфелер предоставя два етажа от небостъргача си, без наем, на Британската служба. Подкрепата им стига до Белия дом, без която оранизацията рискува да бъде обявена за незаконна и следователно - забранена.

Стивънсън се разгръща, влияе на местната политка, а специалетът са жените в шпионажа - умни и красви, които могат не само да променят дрехите и стила на "субекта", но и мисленето му. Указанията за агентите са :"без никакъв страх от измами, изнудване и дори убийства"

През декември 1941 на прицел е президентът Рузвелт с карта и документи, които уличават шефа на Американското разузнаване /ОСС/ - Уилям Донован, в неподготвеност и неинформираност за чуждо нападение през Бразилия. В отговор, Рузвелт произнася реч по радиото. Новината е тежка, но по-тежкото разкритие за президента на САЩ е осъзнаването на тежестта на британското присъствие.

Америка влиза във войната след японското нападение над Пърл Харбър.

Фашистите са първите, които развиват пропаганда с филми. Но те могат да бъдат използвани по друг начин от други служби. Германските филми за "мощта на нацията" се разпространяват в САЩ, но преозвучени с друг коментар и предупреждение за "размерите на чудовището, което се храни още от детството". Действията се разрастват. Отварят се писмата на германците, разменят се съдържанието на пощата за любовницата и съпругата. Пишат се други писма от името на дезертирали германци в Канада.

През това време Специалният оперативен екип /СОЕ/ се подговя за действия в Норвегия , където нацистите имат завод за "тежка вода", необходима за производство на ядрено оръжие.

След неуспешен опит отрядът разчита на местен сътрудник - новежецът Ронберг, който с малък екип прониква вътре в завода, за да постави пластичен експлозив. Напускат успешно сградата и понеже са без хеликоптер, за да не бъдат забелязани, се движат със ски 18 дни в снега, докато намерят подслон. Всъщност британският отряд унищожава първата атомна бомба, разработвана от Хитлер през 1942. След тази операция Специалният оперативен екип е незаменим на картата - мостове, кораби, влакове, комуникации са в техни ръце, по разпореждане на Ми-6.

Следващият британски спецотдел е "Джедбъроус" - тренирани командоси, с 2-годишна допълнителна подготовка, на ниво "топсекретно и свръхопасно" . Таен екип от трима души - по един от Англия, Франция и Америка, ръководи първата в света паравоенна организация / преди "зелените барети" например/.

Те са пионерите в категорията "спецчаст" и изпълняват най-опасните мисии. Ако бъдат заловени, имат възможност да глътнат бялото хапче и да приключат сами със себе си, но не и от ръцете на врага.

Няма по-изпреварващо оръжие от информацията, няма по-добър агент от двойния

Британия се готви за защита с Големия ден "Д". През деня се разпространява объркваща информация. Ценен кадър на Ми-6 тогава е Хуан Гарсия , известен в историята като двоен агент Гарбъл, уволнен и приет при германците да подава данни от британците, после разкрит, върнат обратно и така в няколко кръга...

Мрежите на Ми-6 и ЦРY действат, но никой не е по-добър от двойния агент и на тази сцена легендата е Ким Филби, назначен от руснаците в началото на 30-те години на ХХ век, в началото на Втората световна работи в Ми-6, в края на войната е звезда от "Знаменитата петорка от Кеймбридж" и никой не знае докъде се простира руската следа.

"Мир и свобода не са красиви понятия, за тях трябва да се бориш всеки ден, с всички средства, на всички фронтове"

Британците са неуловими и могат да изненадат всеки с много заблуждаващи ходове към ясно определена цел и тя винаги е защитата на Британската общност с "Щит и меч".

*Златна Романова

Водещ: Чарлтън Хетън

Продуцент: Docudrama

Две световни войни и една постоянна - Трета....

Суецкият канал, Персийският залив и архитектите на Пустинна буря, ходовете на Чърчил, годините на Кенеди, Студената война, Япония - с или без нападение, Германските тайни служби, хората на Мусолини, Панама и 6-дневната шпионска война на Израел, доктор Стрейнджлъв и биологичното оръжие, кодът на Енигма, нацисткото злато, свръхоръжията,

Мата Хари и жените-актриси в шпионажа, Виетнам, въздушният радар, Френската съпротива и телефонните номера, тайните на Мао в Тайван, от двете страни на Бамбуковата завеса в Корея, мътните Балкани..., устройствата за мобилна връзка.

65 епизода с "Тайните на войната" в най-дългата документална поредица /1998-2001/ за историята на войните през ХХ век - информационни и географски - с класифицирана информация, коментар на експерти, участници и свидетели в политиката през годините. С редки кадри, 3D-графики и достъп до разсекретени архиви се търси истината за битките в света.

*Поредицата е част от Учебната програма за военнослужещи във Военноморската и Военновъздушната академии на САЩ, разпространявана по Американската военна радиотелевизионна мрежа.

Златна Романова12 Студената война: зад кулисите на ЦРУ епизод • Тайните на войната

12 епизод " Студената война: зад кулисите на ЦРУ"Защо светът не може без война...През 1945 светът е изтощен от Втората световна война, а силите на Оста са почти унищожени. Между бившите съюзници възникват нови конфликти, причинени от фундаменталните различия между СССР и САЩ.Започва Студената война, в която разузнавателните служби се изправят една срещу друга в тайна и смъртоносна игра. На 25 юли 1947 Хари Труман подписва Закона за националната сигурност, с който се създава ЦРУ.В разузнаването и...

Вижте повече

11 Израелското разузнаване епизод • Тайните на войната

11 епизод "Израелското разузнаване""Вездесъщите" агенти - от създаването на Библията до днесШпионажът е древна професия, започнал според израилтяните още когато в Стария завет Мойсей изпратил хора от племената на Израел да шпионират Ханаан – обетованата им земя.Информацията е решаваща за създаването на новата им родина. Те са първите шпиони. Сега организацията, посветена на оцеляването на еврейската държава, е тайната разузнавателна агенция "Мосад", която действа на всички континенти.От Студенат...

Вижте повече

10 Военнопленници епизод • Тайните на войната

10 епизод "Военнопленници"Да не издържат, да избягат или да сътрудничат...като шпиониПрез ХХ век съдбата на военнопленниците е зависима от условията и отношението на врага - някои умират, други бягат, но най-много са търгуваните и обучаваните за информация и пропаганда до нов удар в тила... Подложени на коварство, насилие и унижения, тези обречени войници се научават да играят на "котка и мишка", използвайки ума и волята си. Обстоятелствата във всяка война са различни, но начините за справяне с...

Вижте повече

9 Япония: неосъщественото нашествие епизод • Тайните на войната

9 епизод Япония: неосъщественото нашествиеНападението не е "тайно". Япония не се предава!Лятото на 1945 година. Втората световна война продължава в Тихия океан. Американците имат надмощие, но това им струва все по-скъпо. "Бушидо" – кодексът на японските самураи от ХІІІ век, е закон и за съвременните военачалници. Принципите на лоялност, чест и саможертва са заложени в нацията. В японския военен кодекс думата "капитулация" не съществува. Американските стратези планират най-амбициозната амфибий...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
На много места по света се проведоха протести срещу расизма

22:14

На много места по света се проведоха протести срещу расизма

На много места по света се проведоха протести срещу расизма
Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

21:31

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик

Почина единият от ранените при пожара в завода край Пазарджик
"След новините": Футболът след Covid-19

21:14

"След новините": Футболът след Covid-19

"След новините": Футболът след Covid-19

Филми в програмата днес
Живи съкровища: Нестинарството 00:09:22

БНТ 2 | 07.06.2020 14:50

Живи съкровища: Нестинарството

Живи съкровища: Нестинарството
Ема /tv film/

БНТ 1 | 07.06.2020 15:10

Ема /tv film/

Ема /tv film/
Безумният ноември

БНТ 3 | 07.06.2020 15:35

Безумният ноември

Безумният ноември

РЕКЛАМА