На 6 декември един от ветераните на българската журналистика, кинодокументалистика и телевизия – режисьорът Милен Гетов, навършва 93 години. Повече от седем десетилетия от живота му са посветени на журналистическата професия, работил е в във всичките ѝ жанрове – преса, радио, телевизия.

Споделете с приятелиПървия си журналистически материал написва за вестник "Фронтовак" през 1945 г. като участник във Втората световна война. След завръщането си от фронта завършва българска филология в Софийския университет, а по-късно специализира драматургия и режисура.

Милен Гетов е създател на повече от 1 000 кинопрегледа, пътеписи и документални филми. Работата му в Националната кинематография го среща с едни от пионерите на българското филмово изкуство - Васил Гендов, Борис Грежов, Борис Борозанов, Александър Вазов, Иван Фичев, Антон Маринович, Захари Жандов и много други. Милен Гетов е създател на документалните филми за футболните легенди Гунди и Котков.

През 1968 г. започва работа в Българската национална телевизия като журналист, драматург и режисьор. Негови са документалните сериали "История на киното", съвместно Георги Стоянов - Бигор и "България в културното огледало на Европа" по сценарий на Драган Тенев. Като режисьор и сценарист Милен Гетов снима детския сериал по произведения на Джани Родари "Разни приказки за игра", документалната поредица "България в културното огледало на Европа", игралния сериал по Йоханес Марио Зимел - "Признавам всичко".

Творческият почерк на Милен Гетов оставя трайна следа в телевизионния театър. Негови са спектаклите "Защитата на Сократ" с Иван Кондов, "Балдуин Фландърски" и "Константин и Фружин" по поетичните текстове на Радко Радков, в които за първи път телевизионна постановка е снимана в натура – на крепостта „Бабини Видини кули“.

Милен Гетов е режисьор на телевизионната колекция филми по романите на Богомил Райнов: "Бразилска мелодия" (1974), "Един наивник на средна възраст" (1976), "Реквием за една мръсница" (1976), "Умирай само в краен случай" (1978), "Тайфуни с нежни имена" (1979).

Заедно с професор Драган Тенев създават телевизионното предаване "Минаха години", което близо 8 години е сред най-популярните проекти на БНТ.

"Не забогатях, няма да оставя на деца и внуци апартаменти, вили и автомобили, нито чекови книжки, но им оставям най-важното, което ми завеща и баща ми - доброто име и чистата съвест! Колкото и обезценени да са днес, те винаги ще останат като златно покритие на човечеството, ако иска да оцелее", споделя в едно от своите интервюта Милен Гетов.

На 6 декември от 14:15 часа БНТ4 ще излъчи документалния филм, посветен на живота и творчеството на Милен Гетов "Живот като на кино", а на 15 декември (събота, от 15:10 ч.) и на 16 декември (неделя, от 15:15 ч.) зрителите на БНТ4 ще могат да гледат филма "Умирай само в краен случай".