РЕКЛАМА


„Всеки народ има свое минало, което се изучава старателно от потомството. Ако човек се завземе да пише историята на българския народ от неговото подпадание под турското иго до освобождението му, то кое събитие би трябвало да държи първо място в нейните страници? Според нас: българските въстания, най-много Априлското, чрез които ние се опитахме да свалим от гърба си веригите на робството.“ – З. Стоянов, “Записки по българските въстания“

В дискусията взеха участие:

Академик Константин Косев

Ученият от Българската академия на науките, специалист по проблемите на Българското национално възраждане и международните отношение в Европа през 19 век; съавтор на цялостното изследване „История на Априлското въстание”.
Професор Андрей Пантев

Член-академикът на Световната академия „Платон“, специалист по "Модерна история на България, Европа и САЩ", нарекъл Априлското въстание „бунтът на нетърпеливите” - тези, които тръгнаха на заколение не за тяхното днес, а за българското утре; автор и съавтор на книгите „Българският април в Англия и САЩ” и „Гладстон и българите”.


Професор Пламен Митев

Преподавателят от Софийския университет, един от водещите изследователи на Българското възраждане, който отделя специално внимание върху ролята на американските протестантски мисионери – първите защитници на българската кауза след Априлското въстание.
„Светът за Априлското въстание“ – темата на История.bg в понеделник (1 май) от 21 часа.

Светът за Априлското въстание
"ИСТОРИЯ.BG" - 01.05.2017

РЕКЛАМА