РЕКЛАМА

Денят започва | Светът на Тумо | Части от предаването - 9

Как да изберем качествена храна за Великден

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Как да изберем качествена храна за Великден

Как да изберем качествена храна за Великден
Възможни ли са медали в спорта без допинг? 00:14:47

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Възможни ли са медали в спорта без допинг?

Възможни ли са медали в спорта без допинг?
Профил на българския престъпник. Как да разпознаем бандита 00:18:05

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Профил на българския престъпник. Как да разпознаем бандита

Профил на българския престъпник. Как да разпознаем бандита
Кога ще се оправи пътят до летището? 00:03:03

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Кога ще се оправи пътят до летището?

Кога ще се оправи пътят до летището?
Глоби по пътищата и за неправилно паркиране 00:11:48

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Глоби по пътищата и за неправилно паркиране

Глоби по пътищата и за неправилно паркиране
Разговор с министър Теменужка Петкова 00:20:39

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Разговор с министър Теменужка Петкова

Разговор с министър Теменужка Петкова
Как да изберем качествена храна за Великден? 00:04:14

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Как да изберем качествена храна за Великден?

Как да изберем качествена храна за Великден?
Боядисване на великденски яйца 00:01:43

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Боядисване на великденски яйца

Боядисване на великденски яйца
Светът на Тумо 00:05:53

БНТ 1 | 09.04.2015 | Денят започва

Светът на Тумо

Светът на Тумо

В Армения IT секторът става все по-важен за икономиката на страната. Все повече младежи се увличат по програмирането и високите технологии. В Ереван работи Център за обучение на деца, който допълва традиционното образование и ги подготвя за успешни кариери в перспективната сфера. С какво центърът привлича все повече деца вижте в репортажа на Цветелина Йорданова и Атанас Атанасов в "Денят започва".

Откъде започва пътят към успеха? Кога се раждат мечтите? Как обучението се превръща в удоволствие? Когато влезеш в Центъра за креативни технологии Тумо в Ереван, имаш чувството, че се намерил отговорите. Това е място, където спокойно можеш да кажеш, че срещаш бъдещето. Тумо е отделен свят. В него всичко е на един клик разстояние. Анн е на 15 г. Идва тук от две години, понякога по 4 пъти в седмицата.

"Упражнявам се по разработване на уебсайтове. Обичам да използвам html, css, java script", казва Анн Андраникян.

Нейният връстник Храч посещава Тумо отскоро и също се обучава в разработване на уебсайтове и създаване на игри.

"Ето сега работя с програмата Скрач, като контролирам една котка. В общи линии пиша команди за това, което котката трябва да направи. Сега правя много проста игра, но ако се упражнявам достатъчно, ще напредна много, ще мога да направя наистина добри игри", уверен е той.

Тумо предлага обучение на младежи от 12 до 18 години в четири области - анимация, разработване на игри, уеб дизайн, правене на филми. Създаден е от частна фондация. Заниманията са безплатни. В момента има 6000 ученици, а от откриването му през 2011 г. в центъра са се обучавали два пъти повече.

Мари Лу Папазян е част от проекта още от времето, когато е само идея. Тогава ръководи изграждането на комплекса, част от който е и специално построения парк около сградата.

"Идеята беше да се създаде център за млади хора, където да се обучават и да имат шанс за по - добро бъдеще", разказва Мари Лу Папазян, директор на Центъра за креативни технологии.

В училище Храч е отличник. Но без никакво колебание казва, че в Тумо му харесва много повече.

"Тук ти избираш с какво да се занимаваш и е много интересно. Например, аз не харесвам анимацията и не се занимавам с анимация, но правя други неща. А в училище трябва да правиш всичко", споделя той.

"Разликата е в това как се чувстват младежите, когато влязат тук - свободата, изборът, чувството, че си важен, което им даваме, чувството, че всеки от тях е уникален. Тук имат възможността да опитват да правят това, което им харесва и което искат. Но и да се учат от другите, чрез работа в екип, работа по групи, защото всички споделят едно и също пространство, то е отворено, без прегради, но в същото време много лично. Но най-важна е свободата, свободата да избираш, да работиш, като използваш своите амбиции, своето въображение и своя собствен ритъм", коментира Мари Лу Папазян.

Храч обича рок-музика, докато Анн, също като повечето арменци, обожава джаз, любимите й изпълнители са Джо Кокър, Рей Чарлз и Франк Синатра.

"Чувствам се добре тук, много е интересно. Има уъркшоп по музика, искам да участвам и в него, ще композираме музика с компютър", разказва Анн.

Първоначално всеки новодошъл се занимава сам, подпомаган от ментори - отличават се по оранжевите си якета. После идва ред на груповите занимания и по-дългосрочните проекти.

"Стимулираме творческите им умения като създаваме възможности, среда, в която ги насърчаваме и им показваме добри примери. Използваме отлични професионалисти и се опитваме да ги направим амбициозни", обяснява директорката.

В Армения, известна някога като Силициевата долина на Съветския съюз, IT отрасълът се превръща в приоритет и според специалисти, в следващите три години ще стане във водещ за арменската икономика. В страната работят 500

високотехнологични фирми, преди две години Армения отвори свой представителен офис в Силициевата долина в Калифорния, за да има връзка със световните гиганти в сектора. Цел е и създаването на висококвалифицирани кадри.

"Образованието е най- важният компонент. Когато говорим за иновации и информационни технологии, най-напред трябва да имаме високообразовани хора. И защо бихме имали предимство в това отношение - защото нашият народ обича образованието, обича науките", категоричен е Карен Чшмаритян, министър на икономиката на Армения.

Макар да обича музиката, Ан не мечтае за сцената, а за нещо по-прагматично - да стане икономист и да работи в банка. Храч също е наясно със себе си - като син на програмист, от малък желае да последва примера на баща си. Дали обаче семейството им ще остане в Армения?

"Искам да остана тук, но ако имам възможности - като добра работа, например. Обмисляме дали да напуснем страната, на аз лично искам да остана в Армения колкото може по-дълго", споделя Храч.

В Армения безработицата е 17%, а близо една трета от хората живеят под прага на бедността. Много арменци търсят спасение в чужбина.

"Единственият начин да задържим хората в страната като работна сила е като повишим доходите им. Когато плащаш повече, те остават. Когато отвориш трудовия пазар, трябва да имаш предвид, че ако повишиш доходите,

ще имаш прилив на работна сила. Това е и една от целите на правителството - да повиши доходите на населението, на работещите хора", казва Карен Чшмаритян, министър на икономиката на Армения.

Скоро ще отворят врати още два центъра като този извън Ереван. Така повече арменски деца ще имат възможност да получават допълнително образование. И да научат най- важния урок за това как да сбъднат мечтите си.

"Никога да не се страхуваш да поемаш инициативата, дори ако се страхуваш, че ще сгрешиш, трябва да опиташ. Трябва да се учиш постоянно, това е тежка работа. Трябва да се учиш, да опитваш, да поемаш инициативата, да се

сравняваш с другите, с това, което те правят, така че да се стремиш още по-далеч", убедена е Мари Лу Папазян, директор на Центъра за креативни технологии.

В света на Тумо всъщност създават не толкова креативни технологии, колкото креативни хора. Хора, които един ден ще променят страната си. А защо не и света?

Светът на Тумо
"Денят започва" | "Как да изберем качествена храна за Великден" - 09.04.2015

РЕКЛАМА