РЕКЛАМА


Валентин Николов в "Още от деня": Енергийното обновяване на жилищни сгради е европейска политика

Драстично увеличаване на безработицата и значителен спад на вътрешното потребление. Това прогнозира Валентин Николов, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

Николов даде пример с Дания, където се насърчават строителните дейности, а в Естония се прилага антикризисен подход с оглед стабилизиране на пазара и намаляване на ефекта от отрицателните икономически последици. В Испания един от първите сектори, който отвори миналата седмица, е строителството.

Той определи като срамен факта, че за 40 г. страната не е успяла да довърши магистрала "Хемус" и не е модернизирала софийското Околовръстно шосе.

„Това са неща, които винаги са инжектирали развитие на икономика и на бизнес. Именно инфраструктурата дава развитие", обясни Николов.

Той отбеляза, че в Италия се разработва програма за саниране на 1,2 милиона жилища, което ще донесе заетост на 430 000 души допълнително в страната.

„Енергийното обновяване на жилищни и обществени сгради е европейска политика. Това е естествен процес, в който ние като страна отново се забавихме. Ние имаме готови в момента 3 250 обекта. Докато нашите европейски колеги тепърва ще започнат работа по обследване, проектиране, ние имаме пълна готовност да стартираме веднага. Това значи работни места, данъци, заплати, осигуровки", посочи Валентин Николов.

Строителният бизнес и държавата. Какви са исканията на бранша?
"Още от деня" - 30.04.2020

РЕКЛАМА