РЕКЛАМА

Референдум | Спечели ли държавата от приватизацията? | Части от предаването - 4

Спечели ли държавата от приватизацията? 01:00:57

БНТ 1 | 14.11.2017 | Референдум

Спечели ли държавата от приватизацията?

Спечели ли държавата от приватизацията?
Получихте ли дивиденти (доход) от боновете от масовата приватизация? 00:00:10

БНТ 1 | 14.11.2017 | Референдум

Получихте ли дивиденти (доход) от боновете от масовата приватизация?

Получихте ли дивиденти (доход) от боновете от масовата приватизация?
Какво ще се случи при приемане на промени за отпадане на давността? 00:00:10

БНТ 1 | 14.11.2017 | Референдум

Какво ще се случи при приемане на промени за отпадане на давността?

Какво ще се случи при приемане на промени за отпадане на давността?
Ако бъде приет Закона за отпадане на давността, ще има ли реални резултати? 00:00:10

БНТ 1 | 15.11.2017 | Референдум

Ако бъде приет Закона за отпадане на давността, ще има ли реални резултати?

Ако бъде приет Закона за отпадане на давността, ще има ли реални резултати?

В предаването вижте:

Приватизацията и ефектът върху икономиката. Кой спечели от нея? Имаше ли друг път? Ще излязат ли на светло тайните на прехода? Защо темата е отново на дневен ред 20 години по-късно? Какви резултати ще има, ако се приемат законодателни промени за отпадане на давността и се направи ревизия на сделки отпреди две десетилетия?

В студиото на предаването са експерти, които познават процеса от неговото начало, от първите години на прехода. Изследвали са го над две десетилетия и могат да направят оценка кой спечели и кой загуби от приватизацията. Вижте гледните точки на икономистите Красен Станчев, проф. Ганчо Ганчев, Георги Ганев, финансиста Емил Хърсев, доц. Боян Славенков и проф. Димитър Стефанов.

Доц. Красен Станчев, икономист, ИПИ, каза, че предприятията, приватизирани през тези 20 години, които имат своето място в икономиката на страната и могат да бъдат пример за успешна приватизация, са всички без 4 - Кремиковци, Балкан, Плама - Плевен и Химко - Враца. Той каза, че България не е продавала на безценица структуопределящи предприятия.Проф. Димитър Стефанов, икономист, СУ "Св. Климент Охридски": "Целта блобално погледното беше тя да послужи като инструмент за трансформация на нашите страни, капиталистическа пазарна икономика, политическо погледното това беше инструмент за узурпиране на бившата съветска сфера на влияние и затова приватизацията беше основният инструмент, на всяка цена и бързо. Поради тази постановка не можеше да се очаква ефективност. Приватизацията е на червено."


Доц. Боян Славенков, икономист, ПУ "Паисий Хилендарски": "Приватизацията беше сърцевина на структурната реформа. На нея се гледаше като на едно гориво, което трябва да захрани тази склерозирала държавна номеклатурна собственост и да промени системата отвътре и основното е да се дадат субекти на пазарната икономика. Не съм много съгласен с проф. Стефанов, че трябваше да се бърза. да, всички искахме да бързаме и че скоростта е била жертва на ефективността. Просто политиците не успяха да направят този процес да бъде ефективен."


Проф. Ганчо Ганчев, Институт по икономика и международни отношения: "Международните финансови институции изиграха голяма роля. Аз тогава бях председател на агенцията за програмиране и развитие и първото нещо, което направихме тогава, да изчислим дали приватизацията може да помогне за финансовата стабилизация, за смекчаване на проблемите с фискалния дефицит и с недостига на валутни средства. Показа, че ще има голям ефект. Малко по-късно Дойче Телеком предложи като заем, предшестващ приватизацията, над 1 млрд. долара за БТК. То не бе реализирано. После беше продадено по времето на НДСВ за около 200 млн."


Доц. Емил Хърсев, финансист, УНСС: "Приватизацията беше задължителна, неизбежна част от Вашингтонския консенсус, общата световна програма за прехода към пазарна икономика на целия комунистически блок, който наследихме всички през 90-та година.Няма страна в нашата част от Европа, където това да не се е случило и да не се е случило по безумен начин, тъй като в момента, който изведнъж предложиш цели икономики на пазара, купувачи трудно ще се намерят. Беше абсолютно ясно, че ще се продава на безценица още преди този процес да е започнал."

Георги Ганев, програмен директор на Центъра за либерални стратегии: "България беше последната, която започна да продава големите си предприятия, които биха заинтересували Дойче Телеком. В този смисъл Дойче Телеком може и да е предлагала 1 млрд., но нямаше кой да му продаде БТК. Не желаехме да продаваме тогава, говореше се колко лошо нещо е частната собственост. Българската голяма приватизация започна чак 1998 г."


Вижте целия разговор във видеото.

Спечели ли държавата от приватизацията?
"Референдум" - 14.11.2017

РЕКЛАМА