РЕКЛАМА

Здравето отблизо | Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството | Части от предаването - 6

Соята като храна на бъдещето 00:38:31

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

Соята като храна на бъдещето

Соята като храна на бъдещето
Изследват черва по уникален метод - с видеокапсула 00:14:13

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

Изследват черва по уникален метод - с видеокапсула

Изследват черва по уникален метод - с видеокапсула
Номинации за медицинските Оскари: Акад. Богдан Петрунов 00:02:20

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

Номинации за медицинските Оскари: Акад. Богдан Петрунов

Номинации за медицинските Оскари: Акад. Богдан Петрунов
„Природна аптека“: Крем за сияйно и младо лице 00:01:28

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

„Природна аптека“: Крем за сияйно и младо лице

„Природна аптека“: Крем за сияйно и младо лице
Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството 00:11:41

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството

Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството
Седмична астрологична прогноза на Хули Леонис 00:03:46

БНТ 1 | 09.10.2017 | Здравето отблизо

Седмична астрологична прогноза на Хули Леонис

Седмична астрологична прогноза на Хули Леонис

Соята е една от най-почитаните от китайските императори храни. В Япония благодарение на отличните си хранителни качества тя попада в знаменития древен самурайски кодекс на честта, заемайки почетното второ място след самурайския меч.

В "Здравето отблизо" ще видим соята в една нова светлина - като растително кисело мляко. В рубриката "Здраве в чинията" ви предлагаме важна информация за соята като храна, а от демонстрацията в студиото на предаването ще научите повече за соевото кисело мляко с различни закваски.

Растение чудо или отрова? Соята все още е една от най-оспорваните храни дори след 5000-те хилядолетия, в които е позната на човечеството.

Наскоро учените дешифрираха генома на соята и откриха в нея 66 000 гена - два пъти повече, отколкото при нас хората. Соята е единственото растение в света, което създава самó собствени белтъчни молекули. 40% от съдържанието ѝ е протеин, освен това в нея има големи количества манган, селен, мед, калий, фосфор, магнезий, желязо, калций, фолиева киселина, витамините В1, В2, В6, K. В суровата соя има висока доза фитинова киселина, които свързва минералите и намаляват тяхната абсорбция, също така може да предизвика алергия при някои хора. Затова е добре соята да се консумира след топлинна обработка или ферментирала, както я приготвят в източните страни.

Японците твърдят, че група оцелели след бомбардировката в Хирошима се спасили от радиацията като се хранили с традиционния ферментирал вид соя "мисо".

Съвсем наскоро учените от Университета в Съри направиха изследване на 47 алтернативи на кравето мляко, включително соево. Те установиха, че растителните млека не съдържат достатъчно йод. Но този вид млека, както другите соеви продукти - ферментирала соя, соев сос, соево сирене тофу, носят по-скоро ползи за здравето ни за разлика от соевото олио, твърдят учените. Заради богатството на ненаситени мазнини, особено на линолова киселина, то предизвиква затлъстяване, диабет и инсулинова резистентност.

Соята - една от най-оспорваните храни, познати на човечеството
"Здравето отблизо" | "Соята като храна на бъдещето" - 09.10.2017

РЕКЛАМА