РЕКЛАМА


Увеличението на пенсиите, съпоставено с темпа на инфлация, категорично води до увеличаване на покупателната способност. Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков.

„1 юли е времето, в което се индексират доходи, увеличават се и цени на някои услуги. Но за тази година всички отпуснати до края на 2018 г. пенсии се увеличават с 5,7%. Вече заплащането на пенсиите започна от началото на тази седмица. Вероятно много хора, които са си получили пенсията, са го усетили. А за тези, които размерът им беше ограничен на тавана, който беше до 30 юни 910 лв., увеличението е по-чувствително. То може да достигне и до 30%, защото таванът се увеличи от 910 лв. на 1200”, обясни Петков.

По думите му това осъвременяване от 1 юли е едно от най-високите като процент. То се дължи на ръста на средния осигурителен доход.

„Увеличението на пенсиите, съпоставено с темпа на инфлация, категорично води до увеличаване на покупателната способност. А голяма част от пенсионерите ще получат и една значителна подкрепа по отношение на увеличения размер на целевите помощи за отопление.

Броят на тези, които ще получат целеви помощи, ще нарасне с около 50 хил. от 210 хил. за миналата година. От октомври до март общото номинално увеличение на помощите е около 91 лв. За първи път от няколко години имаме съществено увеличение на тези целеви помощи. 465 лв. ще бъде приблизително сумата, която ще получат за пет месеца”, посочи още той.

Целия разговор гледайте във видеото.

Социални напрежения и социални решения - говори Бисер Петков
"Още от деня" - 11.07.2019

РЕКЛАМА