РЕКЛАМА


Социалните битки - злоупотреби и доходи. И още: за политическите схватки на парламентарната арена. Говори депутатът от ДПС и председател на социалната комисия в НС Хасан Адемов.

Според министъра на здравеопазването няма основание за протеста на фармацевтите. Според собствениците на аптеки - около 700 човека, разходът за закупуването на софтуера, който се изисква от европейската директива, е непосилен, това обясни Хасан Адемов, председател на социалната комисия. Той допълни, че софтуерът ще свърже от аптеките и НЗОК. Устройството представлява четец на лекарствените продукти, продавани в аптеките, и струва между 150 и 200 лева за всяко едно гише.

Хасан Адемов: Ясно е, че има аптеки - в малките населени места, които трудно могат да си позволят този разход. От друга страна държавата казва: това е европейска директива, с която трябва да се съобразим. Ние отдавна сме ви предупредили. От 9 август влиза в сила изискването на тази директива. Според Фармацевтичния съюз няма основание за тревога.

Хасан Адемов допълни още, че се цели да се запазят правата на пациентите, които закупуват лекарствата, като се избегне продажбата на фалшиви медикаменти.

Адемов коментира и проблемът с издаването на ТЕЛК-ови решения и злоупотребите с тях, като изтъкна, че очевидно има престъпления, но за да се докажат, трябва да се мине през всички фази на съдебния процес. "В момента има обвинения, които трябва да бъдат доказани", каза той, но беше категоричен, че трябва да е ясно, че не може всички лекари от ТЕЛК "да се поставят под общ знаменател". "Фалшиви ТЕЛК-ове означава, че има фалшиви експертни решения. Въпросът е има ли пробойни в законодателството, които допускат такъв един проблем. Проблемите, които тази дискусия във връзка с разследванията на Прокуратурата, на МВР и на НОИ поставят, са основно две. Едното е усещането за несправедливост, защото една голяма част от българските граждани, които се нуждаят от подкрепа, на практика не могат да я получат, защото здрави хора се възползват от корупционни практики, възползват се от посредници и стигат до заветното експертно решение на ТЕЛК. Второто е, че ТЕЛК-овото решение е универсиалният ключ към 39 вида подкрепа от държавата - в това число и финансова подкрепа", поясни Адемов.

Той открои, че ако трябва да се промени цялото законодателство, свързано с хората с увреждания. Председателят на социалната комисия посочи, че през 2018 година са променени два закона - Закона за хората с увреждания и Закона за личната помощ.

Хасан Адемов: Забележете в кои региони преобладават такъв тип фалшиви ТЕЛК-ове. Това са региони, в които демографският проблем е изключително сериозен, има възрастни хора - от една страна. От друга страна безработицата е висока. Става въпрос за посредници, които се възползват от слабостите на системата, от това, че няма електронно досие.

Той подчерта, че е належащо да бъде въведено електронното здравно досие, както и електронна рецепта. Адемов заяви, че, според министъра на здравеопазването, вече текат обществени поръчки. Целта е до края на годината да стартират процедурите по изграждането на тази система.

Утре ще се състои Централен съвет на Движението за права и свободи, съобщи Хасан Адемов, като уточни, че на него ще бъде чуто мнението на структурите на ДПС, на областните председатели. Те ще докладват за актуалната политическа обстановка, за настроенията в отделните региони, за това как избирателите на ДПС приемат политиките, които Движението за права и свободи предлага в НС. Преди европейските избори, ЦС на ДПС ще приеме процедурни правила, както и преди всички останали избори, за номиниране на кандидати за български представители в Европейския парламент, каза още той.

Хасан Адемов заяви, че на европейските избори ДПС очаква "едно достойно представяне, защото 4-мата евродепутати в момента от ДПС в групата на АЛДЕ са изключително подготвени и сериозни. За първи път в ЕП има член на българската делегация - български евродепутат, който е председател на комисия", открои той.

Вижте целия разговор във видеото.

Социални битки и политически схватки - Хасан Адемов
"Още от деня" - 21.02.2019

РЕКЛАМА