РЕКЛАМА


В това издание на предаването ще видите:

Солен кейк с аспержи и чътни от чери домати

За кейка:

Бяло брашно - 200 г
Аспержи - 1 връзка
Зехтин - 100 мл
Яйца - 3 бр.
Прясно мляко - 100 мл
Зелени маслини - 100 г
Козе сирене - 150 г
Бакпулвер - 1 ч.л.
Мащерка - 3-4 стръка
Сол

За чътнито от червен лук и чери домати:

Чери домати - 200 г
Червен лук - 2 глави
Балсамов оцет - 50 мл
Захар - 100 г
Сол

Разбийте яйцата с миксер. Сипете бакпулвера в прясното мляко, разбъркайте и добавете при яйцата. Добавете солта, мащерката и зехтина. Нарежете зелените маслини ситно и прибавете и тях към сместа. Почистете аспержите с помощта на белачка. Отделете връхчетата за отгоре, а стеблата нарежете едро и прибавете в сместа за кейка.

Сипете брашното поетапно и разбъркайте. Последно добавете козето сирене и прехвърлете сместа във форма за печене. Подредете връхчета на аспержите върху кейка и поставете в предварително загрята на 180 С за 30 минути.

За чътнито нарежете червения лук на фини полумесеци. Разтопете захарта в съд на котлона и добавете лука. Карамелизирайте на умерен огън докато омекне напълно и добавете чери доматите, нарязани на половинки. Налейте балсамовия оцет, разбъркайте и гответе чътнито още 20 минути докато добие консистенция на сладко. Прехвърлете в купичка и сервирайте като допълнение към соления кейк с аспержи и козе сирене.

Чийзкейк с ягоди

За чийзкейка:

Пълнозърнести бисквити - 100 г
Масло - 30 г
Крема сирене - 400 г
Захар - 100 г
Лимон - 1 бр.
Сладкарска сметана- - 200 мл

За ягодовото сладко:

Ягоди - 100 г
Захар - 50 г
За украса:
Ягоди - 100 г
Мента - 2-3 стръка

Нарежете ягодите на четвъртинки. Поставете ги в купа и поръсете със захар, за да отделятсока си. За основата на чийзкейка блендирайте до хомогенна смес пълнозърнестите бисквити и мекото масло. Разбийте сладкарската сметана заедно със захарта до пухкав крем. Добавете крема сиренето и разбийте отново сместа.

Поставете от бисквитената основа на дъното на дълбоки чаши, отгоре сипете от крема, подредете парченца ягоди и редувайте пластовете по този начин до върха на чашите. Завършете десерта като залеете със сока от ягодите. Добавете бисквитени трохи и листенца прясна мента по желание. Охладете чийзкейковете за кратко и сервирайте.

Солен кейк с аспержи и чътни от чери домати и чийзкейк с ягоди
"Храна за душата" - 21.05.2019

РЕКЛАМА