site.'.bnt1 12 декември
21:55 ч.
София
тв филм /5 епизод/(14)
site.'.bnt1 13 декември
02:30 ч.
София
тв филм /5 епизод/п/(14)
site.'.bnt1 17 декември
22:00 ч.
София
тв филм /6 епизод/(14)

РЕКЛАМА


Режисьор Алексей Андрианов

В ролите: Мария Андреева, Евгени Циганов, Надежда Маркина, Александър Балуев, Пьотр Зачйченко, Борис Невзоров, София Никтичук, Сергей Пускепалис, Николай Козак и др.


"Войните се печелят не от отделни хора, а от народи". Иван ІІІ, Княз на Московска Рус.

"Подтикваш ме към война. Не, но знам, че ако започнеш, си прав" Княгиня София Московска

Историята на средновековна Русия със съдбата на Зоя Палеолог - византийска принцеса, приютена в Рим след падането на Константинопол под османска власт. Покръстена с името София, тя е предложена от Папата за съпруга на Московския княз Иван ІІІ. Вместо в подкрепа на католицизма, на руска земя княгиня София избира да бъде вярна на съпруга си, на новата си родина и на своята православна вяра въпреки предателствата и недоверието, с които е посрещната в Московското княжество.

Втората половина на ХV век . Два века Московска Рус е под монголо-татарски гнет. Княз Иван ІІІ се опитва да укрепи позиции, като се обедини със съседните княжества за отпор на Златната орда. По това време османските войски превземат Константинопол и членове на династията Палеолог са приютени при Папа Сикст ІV в Рим.

По негово предложение последната византийска наследница Зоя Палеолог е предложена за втора съпруга /след Мария от Твер/ на Московския княз Иван ІІІ. Така Папата се надява на католическо влияние в Рус, но покръстената София, не оправдава надеждите му. Макар и приета неохотно в Москва от болярите и митрополит Филип, които не одобряват този брак, на руска земя София е вярна на своя съпруг и новата си родина, на своите християнски предци и източноправославната вяра.

Решението на Иван ІІІ му носи изгода - укрепва позициите му на Велик Княз, Московска Рус става важен фактор в Европа, приключва с татаро-монголското иго и феодалните междуособици.

За политиката му е важен съюзът с византийската принцеса, която не се страхува да противостои на интригите, които я заобикалят. През този брак минават важни събития - строителството на Успенски събор, обсадата на Новгород, дипломатическата война с Литовското княжество и хан Ахмат, защитата на Угра, борбата с ересите. Князът е сравняван с Петър І. По негово време Московска Рус разширява територията си пет пъти, обединявайки североизточните княжества - Ярославско, Пстовско, Тверско....,получава международно признание и приема герба с двуглавия орел.

Образът му изглежда противоречив - от една страна отхвърля наследственото право на братята си и прилага жестоки мерки, но в същото време време е справедлив, действайки не в личен, а в държавен интерес.

Иван ІІІ има верен партньор у дома и на престола . По покана на царица София в Москва пристигат изкусни италиански майстори - оръжейници, леяри, строители, като архитект Аристотел Фиораванти, проектирал Успенския събор.

Византийската наследница внася знания и императорско наследство с редки книги и свитъци от Александрийската библиотека. Именно с тях е попълнена "Библиотеката на Иван Грозни", благодарение на неговата баба София.

София Палеолог носи на руска земя опита на Византия в държавното управление, военната организация и законодателството.

Сериалът "София" е мащабен проект за началото на формирането на руската държавност. Сюжетът предлага художествена версия на събитията, които в детайли може и да не съвпадат със съвременни исторически концепции.

В картината не липсват сцени с жестокост, убийства и заговори, в духа на сложни и противоречиви времена - с вероломни битки и предателства, но и със славни дела.

Филмът се отличава с оригинално по мащаби и автентичност постановъчно изпълнение, без аналог в съвременното руско филмопроизводство - с дворци, костюми, оригинални и ръчно изработени прибори, обувки, монети, оръжия, прибори, украшения.

На територията на Националния изложбен център в Москва са построени декори на Успенски събор и на Московския Кремъл от ХV век, когато е бил бял /не червен/. Освен в Москва снимките са в Боровск, Новгород, Астрахан, Псков, /Московска, Калужска, Псковска област/ и зад граница - в Италия и Чехия.

Филмът е продукция на "МОСКино, с подкрепата на Министерство на културата и Министерство на отбраната на Руската федерация. Премиерата е на 28 ноември 2016 по Първи канал на Руската телевизия /излъчван и в Празничната програма за Деня на Русия /12 юни/

Преди тази продукция Алексей Андрианов е режисьор на късометражни формати и трилъри. Успешният му филм е "Шпионин" /2012/. След историческата минисерия "София"/2016/ режисьорът снима "Борис Годунов" /2018/ГЕРОИ:

Иван ІІІ, Велик княз Московски /в ролята - Евгени Циганов / - Мъдър и строг политик, силен и недоверчив. Обединява руските княжества за решителен отпор на Златната орда. Сравняван в руската история със значимостта на Петър І и единствен пример за внука си Иван Грозни.


Велика княгиня Мария Ярославна /в ролята Надежда Маркина/ - майка на Иван ІІІ от осем деца. Умна, властна и изключително набожна. Влиятелна, загрижена за семейните интереси и подозрителна към чуждите.


Боляринът Мамонов /в ролята - Борис Невзоров/ - неспокоен и алчен за слава и власт. Крои планове да омъжи княз Иван за своята дъщеря Настя, не успява, но и не забравя...
София Палеолог, Велика княгина Московска /в ролята - Мария Андреева/ - в нейни ръце е съдбата на руския престол. С бърз ум и непреклонна воля, в Москва намира своя втора родина, с любов и надежда за раждането на нова православна империя.

*Златна Романова

"София" /Русия/ - Официален сайт


Номинация "Златен орел" за най-добра минисерия от Наградите на Националната акадамея за киноизкуство в Москва / 2017/

3 епизод • София

Иван Трети води политика, воден от желанието си да укрепи Московското княжество и да обедини руските земи. Тя среща съпротива не само сред околните князе, но и сред по-малките му братя, които се скарват при подялбата на земите на починалия Юрий, защото Иван иска да вземе всичко. Князът затваря братята си в тъмница и когато решава да ги пусне, боляринът Григорий Мамомов вече е организирал бягството им. Новгород се вдига на бунт. Там бягат Борис и Углиски. Вдовицата на наместника, Марфа Борецка,...

Вижте повече

2 епизод • София

Римският папа омъжва принцеса Зоя Палеолог за Московския княз Иван Трети. В Русия тя е кръстена в православието с името София. Москва е сполетяна от силно земетресение, дървеният град е изпепелен, а Успенският събор в Кремъл - разрушен.Братът на княза - Юрий, е ранен от татарска стрела и кракът му трябва да се отреже. София се заема да му помогне. Междувременно нейната италианска прислужница Лаура е принудена от папския легат да отрови София. В последния момент отровата изпива Юрий …

Вижте повече

1 епизод • София

Краят на Византийската империя. През 1453 турците превземат Константинопол. Император Константин ХІ Палеолог е убит. Брат му, Тома Палеолог, бяга със семейството си на о.Корфу, а след това в Рим. След смъртта му настойник на децата му става Римският папа. Възпитател на наследниците на Византийския трон - Зоя и Андрей Палеолог, е кардинал Висарион. В Москва пристигат италийски пратеници на папа Сикст Четвърти. Предлагат Зоя Палеолог за съпруга на княз Иван ІІІ ... турците превземат Константинопол...

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Германия и Франция издирват в тясно сътрудничество нападателя от Страсбург(актуализирана)

12:07

Германия и Франция издирват в тясно сътрудничество нападателя от Страсбург(актуализирана)

Германия и Франция издирват в тясно сътрудничество нападателя от Страсбург(актуализирана)
Ден на траур в Страсбург

12:00

Ден на траур в Страсбург

Ден на траур в Страсбург
Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР

11:57

Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР

Правителството предлага старши комисар Ивайло Иванов за главен секретар на МВР

Филми в програмата днес
Точица

БНТ 1 | 12.12.2018 14:30

Точица

Точица
Сребристият жребец

БНТ 1 | 12.12.2018 14:50

Сребристият жребец

Сребристият жребец
Сламено сираче

БНТ 1 | 12.12.2018 15:15

Сламено сираче

Сламено сираче

РЕКЛАМА