site.'.bnt1 31 май
21:50 ч.
София
тв филм /4 епизод/ (14)
site.'.bnt1 01 юни
04:00 ч.
София
тв филм /4 епизод/п/ (14)
site.'.bnt1 07 юни
21:55 ч.
София
тв филм /5 епизод/ (14)

РЕКЛАМА


Режисьор: Алексей Андрианов

В ролите: Мария Андреева, Евгени Циганов, Надежда Маркина, Александър Балуев, Пьотр Зачйченко, Борис Невзоров, София Никтичук, Сергей Пускепалис, Николай Козак и др.


"Войните се печелят не от отделни хора, а от цели народи". Иван ІІІ, Княз на Московска Рус.

"Подтикваш ме към война. Не, но знам, че ако започнеш, си прав" Княгиня София Московска

Историята на средновековна Русия със съдбата на Зоя Палеолог - византийска принцеса, приютена в Рим след падането на Константинопол под османска власт. Покръстена с името София, тя е предложена от Папата за съпруга на Московския княз Иван ІІІ. Вместо в подкрепа на католицизма, на руска земя княгиня София избира да бъде вярна на съпруга си, на новата си родина и на своята православна вяра въпреки предателствата и недоверието, с които е посрещната в Московското княжество.

Втората половина на ХV век . Два века Московска Рус е под монголо-татарски гнет. Княз Иван ІІІ се опитва да укрепи позиции, като се обедини със съседните княжества за отпор на Златната орда. По това време османските войски превземат Константинопол и членове на династията Палеолог са приютени при Папа Сикст ІV в Рим.

По негово предложение последната византийска наследница Зоя Палеолог е предложена за втора съпруга /след Мария от Твер/ на Московския княз Иван ІІІ. Така Папата се надява на католическо влияние в Рус, но покръстената София, не оправдава надеждите му. Макар и приета неохотно в Москва от болярите и митрополит Филип, които не одобряват този брак, на руска земя София е вярна на своя съпруг и новата си родина, на своите християнски предци и източноправославната вяра.

Решението на Иван ІІІ му носи изгода - укрепва позициите му на Велик Княз, Московска Рус става важен фактор в Европа, приключва с татаро-монголското иго и феодалните междуособици.

За политиката му е важен съюзът с византийската принцеса, която не се страхува да противостои на интригите. През този брак минават важни събития - строителството на Успенски събор, обсадата на Новгород, дипломатическата война с Литовското княжество и хан Ахмат, защитата на Угра, борбата с ересите. Князът е сравняван с Петър І. По негово време Московска Рус разширява територията си пет пъти, обединявайки североизточните княжества - Ярославско, Пстовско, Тверско....,получава международно признание и приема герба с двуглавия орел.

Образът на Иван III изглежда противоречив - от една страна отхвърля наследственото право на братята си и прилага жестоки мерки, но в същото време време е справедлив, действайки не в личен, а в държавен интерес.

Князът има верен партньор у дома и на престола . По покана на царица София в Москва пристигат изкусни италиански майстори - оръжейници, леяри, строители, като архитект Аристотел Фиораванти, проектирал Успенския събор.

Византийската наследница внася знания и императорско наследство с редки книги и свитъци от Александрийската библиотека. Именно с тях е попълнена "Библиотеката на Иван Грозни", благодарение на неговата баба София.

София Палеолог носи на руска земя опита на Византия в държавното управление, военната организация и законодателството.

Сериалът "София" е мащабен проект за началото на формирането на руската държавност. Сюжетът предлага художествена версия на събитията, които в детайли може и да не съвпадат със съвременни исторически концепции.

В картината не липсват сцени с жестокост, убийства и заговори, в духа на сложни и противоречиви времена - с вероломни битки и предателства, но и със славни дела.

Филмът се отличава с оригинално по мащаби и автентичност постановъчно изпълнение, без аналог в съвременното руско филмопроизводство - с дворци, костюми, оригинални и ръчно изработени прибори, обувки, монети, оръжия, украшения.

На територията на Националния изложбен център в Москва са построени декори на Успенски събор и на Московския Кремъл от ХV век, когато е бил бял /не червен/. Освен в Москва снимките са в Боровск, Новгород, Астрахан, Псков, /Московска, Калужска, Псковска област/ и зад граница - в Италия и Чехия.

Филмът е продукция на "МОСКино, с подкрепата на Министерство на културата и Министерство на отбраната на Руската федерация. Премиерата е на 28 ноември 2016 по Първи канал на Руската телевизия /излъчван и в Празничната програма за Деня на Русия /12 юни/

Преди тази продукция Алексей Андрианов е режисьор на късометражни формати и трилъри. Успешният му филм е "Шпионин" /2012/. След историческата минисерия "София"/2016/ режисьорът снима "Борис Годунов" /2018/


ГЕРОИ:

Иван ІІІ, Велик княз Московски /в ролята - Евгени Циганов / - Мъдър и строг политик, силен и недоверчив. Обединява руските княжества за решителен отпор на Златната орда. Сравняван в руската история със значимостта на Петър І и единствен пример за внука си Иван Грозни.


Велика княгиня Мария Ярославна /в ролята Надежда Маркина/ - майка на Иван ІІІ от осем деца. Умна, властна и изключително набожна. Влиятелна, загрижена за семейните интереси и подозрителна към чуждите.


Боляринът Мамонов /в ролята - Борис Невзоров/ - неспокоен и алчен за слава и власт. Крои планове да омъжи княз Иван за своята дъщеря Настя, не успява, но и не забравя...
София Палеолог, Велика княгина Московска /в ролята - Мария Андреева/ - в нейни ръце е съдбата на руския престол. С бърз ум и непреклонна воля, в Москва намира своя втора родина, с любов и надежда за раждането на нова православна империя.

*Златна Романова

"София" /Русия/ - Официален сайт


Номинация "Златен орел" за най-добра минисерия от Наградите на Националната академия за киноизкуство в Москва / 2017/

8 епизод • София

В руските земи се появяват проповедници, който вещаят скорошен край на света. Народът е обзет от отчаяние и страх. Хората се готвят за гибел, не сеят, не хранят добитъка, едни чакат потоп, други - огнен дъжд. Трети смятат, че земята ще се разтвори и ще погълне всичко. Годината е 1492-ра. Иван Трети изпраща София в манастир заедно със сина им Василий. Елена се мъчи да прелъсти княза, но той устоява. Трябва София да бъде премахната. Елена изпраща Фрязин да убие София. През това време боляринът Гри...

Вижте повече

7 епизод • София

Независимият град Новгород окончателно се подчинява на Москва. Москва вече не плаща данък на Ордата. Великото Московско княжество разширява границите си. Новата княгиня Елена се събира с болярите и писмоводителите, които следват новата ерес. Ковчежникът Фрязин също участва. Той разбира, че пристигналият от Италия майстор-леяр е стар приятел на София и от негово име пише писмо до княгинята. Целта е постигната – Иван Трети се съмнява в съпругата си и я затваря в покоите й. Княз Иван Млади отива н...

Вижте повече

6 епизод • София

В Кремъл е построен Успенският събор. Издигането му е поверено на знаменития италиански архитект Аристотел Фиораванти, поканен от княгиня София. В Москва се появява „Новгородската ерес“ - идейно антицърковно течение. Еретиците използват астрология и елементи от юдаизма. Ереста бързо плъзва сред клира и болярите. Боляринът Фьодор Хроми се залюбва с дъщерята на Григорий Мамонов – Анастасия. В Москва пристига молдавският княз Стефан, за ожени дъщеря си Елена за сина на Иван Трети – Иван Млади. Соф...

Вижте повече

5 епизод • София

Ханът на Ордата - Ахмат, настъпва към Москва. Синът на Великия княз, Иван Млади, повежда полковете си, за да пресрещне хана, отблъсква първите набези на Ордата и дава възможност на войските на баща си да заемат отбранителни позиции на брега на река Угра. На 20 октомври, 1480-та, започва прословутото „Стоене на Угра“. Князете Андрей и Борис събират войски да воюват с брат си. В Москва остава княгиня София със сина си Василий. Брат й Андрей открадва ключа на хазната и е посечен при опита си да я...

Вижте повече

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Екшън между бракониери и инспектори от ИАРА в Бургас

18:16

Екшън между бракониери и инспектори от ИАРА в Бургас

Екшън между бракониери и инспектори от ИАРА в Бургас
Противоречиви реакции след решението за събаряне на старата сграда за детска болница

18:06

Противоречиви реакции след решението за събаряне на старата сграда за детска болница

Противоречиви реакции след решението за събаряне на старата сграда за детска болница
Общата стойност на кокаина от депото в Студентски град е около 10 млн. евро

18:04

Общата стойност на кокаина от депото в Студентски град е около 10 млн. евро

Общата стойност на кокаина от депото в Студентски град е около 10 млн. евро

Филми в програмата днес
Как е устроена Вселената

БНТ 2 | 27.05.2020 20:00

Как е устроена Вселената

Как е устроена Вселената
Отвъдморски сюжети

БНТ 2 | 27.05.2020 20:45

Отвъдморски сюжети

Отвъдморски сюжети
Брат за брата 3

БНТ 3 | 27.05.2020 22:00

Брат за брата 3

Брат за брата 3

РЕКЛАМА