РЕКЛАМА


През 1946 е отпечатана първата част на романа "Тютюн" със заглавие "Тютюнев склад". Литературният шедьовър на Димитър Димов е създаден в Пловдив от непосредствените наблюдения на писателя върху работата в тютюневия склад на братя Чапрашикови – собствениците на гиганта "Ориент табако", първи отворили пътя на българския тютюн към Европа. След 9 септември складът, прототип на "Никотиана", е национализиран, в ново време - реституиран, а днес – унищожен.

Гледайте "Случаят "Тютюн" – в "История.bg", понеделник - 24 октомври, от 21:00 часа по БНТ1!

lyudmilПроф. Людмил Спасов, преподавател в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”, доктор на историческите науки; специалист по Стопанска история на България и история на българската дипломация. Изследовател с повече от 200 научни публикации, трудове и учебници.

teodoraТеодора Димова, писател и драматург, автор на романа  "Майките", преведен на над десет езика, с 11 издания у нас, която открива очевидни аналогии между Случаят с романа "Тютюн" в култовските времена и покушението срещу Тютюневия град днес - в общия манталитет на безогледна безочливост и безпардонност на извършителите.

plamenПламен Дойнов, поет, създател на Нова политическа поезия и на книгата „Балът на тираните“. Драматург, носител на наградата „Аскеер“. Ръководител на Департамент „Нова българистика“ в Нов български университет, един от съставителите на сборника „Другият Тютюн: документи и спомени” и автор на „Случаят „Тютюн“: Литературният соцреализъм като история на една книга“.

penkaПенка Калинкова, журналист, изследовател на културните процеси; член на Управителния съвет на фондация „Пловдив 2019”, която подготвя града за Европейска столица на културата и автор на първия документален филм за тютюневите складове - „Истории от Тютюневия град”.

Случаят "Тютюн"
"ИСТОРИЯ.BG" - 24.10.2016

РЕКЛАМА