РЕКЛАМА


"История.bg" продължава с дискусиите за управленията на българските правителства след Освобождението. В студиото на предаването ще проследим как протича възстановяването на парламентаризма след Режима на пълномощията с първата коалиция между либерали и консерватори начело с Драган Цанков. Изпитанията пред неговия кабинет и последвалото го управление на Петко Каравелов са изключително тежки – вмешателството на Русия в политиката ни, Съединението и защитата му в Сръбско-българската война.

Първи коалиционен кабинет в България - либерали и консерватори управляват заедно. Докъде се простира компромисът? Разцепление назрява в Либералната партия. Защо? Кои са козовете на руската имперска политика в Княжество България?

Гости в студиото:

Филмов_кадър от sample.20160307_210355.flv — 1Проф. Веселин Янчев - преподавател по Нова българска история в Историческия факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, експерт по история на армията и вътрешната сигурност в Следоосвобожденска България, определил годините след Режима на пълномощията като време на изпитания, съзряване и еманципация на българския политически елит.

 

Филмов_кадър от sample.20160307_210355.flv — 1Доц. Стефан Дечев - преподавател по Нова и най-нова българска история и историография в Югозападния университет, оценил Съединението и политическата криза от 1886-87 година като победа на младото поколение, търсещо утвърждаването си и отърваване от насадения комплекс на "подарената свобода”.

 

Филмов_кадър от sample.20160307_210355.flv — 2Доц. Валери Колев - историк от Софийския университет, изследовател на политическите партии и движения след Освобождението, убеден, че емоционалното отношение към Великите сили е вредно за България и може да съществува като обществена нагласа, но върху него не трябва да се гради държавна политика.

 

 

Филмов_кадър от sample.20160307_210355.flv — 1Д-р Светослав Живков - преподавател от Софийския университет, с научни интереси към модерната история на България - политическата система на Княжеството и политическата култура на българското общество, определил 80-те години на 19 век като време, в което българският елит започва да осъзнава, че в политиката и дипломацията няма вечни приятелства.

Гледайте "История.bg" в понеделник – 7 март, от 21:00 часа по БНТ1!

След режима на пълномощията
"ИСТОРИЯ.BG" - 07.03.2016

РЕКЛАМА