След 8-годишно прекъсване в Русе отново подготвят хлебари и сладкари

Собствениците на пекарни в Русе наемат на работа дори ученици от 10-и клас поради липсата на обучени хлебари и сладкари. В ресторантьорския и хотелиерския бизнес има недостиг на квалифицирани кадри, заради което в Професионалната гимназия по туризъм в Русе от тази учебна година е разкрита нова паралелка по сладкарство и хлебарство. Вижте повече в репортажа на Виолета Никифорова от рубриката "Търсят се работещи българи".

18:20, 04.10.2017

След 8-годишно прекъсване в Русе отново обучават хлебари и сладкари. Преди години тази професия се е изучавала в техникума по зърносъхранение, но след закриването му такива кадри не се подготвят. В същото време след фалита на бившия хлебозавод в града се появяват множество малки хлебарници и пекарни. Така на пазара на труда драстично се усеща нуждата от подготвени специалисти по хлебопроизводство и сладкарство.

Председателят на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе Красимир Иванчев казва, че паралелката е разкрита след сериозно настояване на бизнеса.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе:
"Всички тези пекарни са подкрепени или със сладкарство, или с ресторантьорска дейност. Някои от тях са собственици и на двете. Реално погледнато този тип специалност - аз лично съм го проверил, пускал съм много обяви - нито едно обаждане."

От тази година учебните практики на учениците по сладкарство могат да са директно в заведенията - казват от бизнеса и допълват, че собствениците им трябва да са по-активни.

Ренета Вълева - директор на Професионалната гимназия по туризъм:
"Те още в 10-и клас ще започнат на практика да ходят, така че още от догодина ще започнем да помагаме по малко."

Летните стажове също са възможност ресторантьорите да си обучат кадри и те да останат за постоянно в заведенията им, смята Иванчев.

Красимир Иванчев - председател на Съюза на хотелиерите и ресторантьорите в Русе:
"По този начин се надяваме наистина след около четири години, след като започнат да излизат децата, да си напълним заведенията, сладкарниците и естествено малките пекарнички да имат обучени специалисти."

Всички възпитаници на професионалната гимназия по туризъм в Русе реално работят в бизнеса още докато са ученици и ходят на учебна практика в заведения и ресторанти, казва Вълева. Така те имат шанс да си намерят работа още преди да са завършили.

Автор: Виолета Никифорова, Оператор: Светослав Шаламанов
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад