Сладоледът - може ли да бъде полезен?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Откъде всъщност идва сладоледът? Какво не знаем за сладоледа и може ли да бъде полезен той? Пълнеем ли от сладоледа? По колко сладолед да позволяваме на децата си? Разговор с диетолога д-р Райна Стоянова в "Здравето отблизо".

За произхода на любимото ледено лакомство – сладоледа, са писани немалко противоречиви истории. Но мястото, където се смята, че се появил е именно Древен Китай. Китайските императори били първите хора, за които е известно, че са яли сладолед. Те смесвали сняг и лед, донасяни от планините, и прибавяли в сместа портокали, лимони и зрънца от нар, а също така вино и мед. С този вкусен десерт владетелите се освежавали, докато си почиват. Твърди се, че точно тези рецепти и начини за съхранение били държани в тайна, която била разсекретена едва през 11 век в книгата "Ши-кинг". Тя представлявала канонически сборник с древни песни.

Европа научила на замразения десерт през 13 век от известния пътешественик Марко Поло (1254-1324), който донесъл от Китай в Италия рецепти на плодов сладолед. Те му били подарени от един монголски хан, а блюдото много наподобявало шербет. То моментално влязло в списъка с най-изискани десерти на италианските аристократи. Рецептите за приготвяне на сладоледа били дълго време пазени в тайна, а придворните готвачи давали обет за мълчание за всичко, свързано с приготвянето му.

Истинският сметанов сладолед бил изобретен при Наполеон ІІІ. Страстта към сладоледа обхванала и немците и австрийците. Италианците, с тяхното неизчерпаемо желание да смесват най-невероятни продукти, измислили сладоледа-асорти с добавка на плодове, ядки, ликьор и парченца бисквити. В Америка рецептите за сладолед пристигнали с английските преселници.

До XVIII век сладоледите се правели изключително от плодове. За първи път сметанов сладолед е споменат в Париж през 1774 г. Това е и първият град, в който започнали да произвеждат и продават сладолед. Това се случило през 1676 г., когато 250 парижки сладкари се обединили и създали корпорация за производство на сладолед, но официалната рецепта за приготвяне на сладолед все още се считала за държавна тайна. Само след 100 години във Виена била издадена готварска книга, която съдържала различни рецепти за сладолед. Един екземпляр от книгата се запазил и до днес и в него могат да се намерят много интересни рецепти като: сладолед с каймак отгоре, а вътре с добавена канела, ванилия и мараскин (вишнев ликьор); сладолед с лимон, горчив портокал, ягоди и малини. Всъщност книгата представлявала сериозен научен труд и в нея се съдържали теологически и философски обяснения за явлението замръзване на водата.

В навечерието на Първата световна война в САЩ вече имало класификация на десет типа сладолед, от които се произвеждали стотици видове. През 1921 г. в Ню Йорк е патентован и знаменитият "Ескимо", наречен от създателите си "The Eskimo Pie". Около 1926 г. бил усъвършенстван първият успешно работещ фризер с непрекъснато действие, който позволил да започне масовото производство на този продукт.

Леденото изкушение във фунийка, на клечка или кофичка безспорно е сред любимите храни на малки и големи през летния сезон. Но вероятно ще се изненадате от едно негово свойство. Учени от Харвард доказаха, че сладоледът помага на жените да забременеят. Продуктите, съдържащи пълномаслено мляко, подобряват овулацията. В хода на проучването били изследвани дами, които имали именно такъв проблем. При повече от 60% се наблюдавало подобрение единствено след като в менюто им била добавена и порция сладолед. Изследването е обхванало над 18 000 жени, които били наблюдавани цяло десетилетие.

В умерени количества пък студеното лакомство може да помогне да отслабнем. Испанският диетолог Хуан Мануел Еспарса съветва: "Сладоледът не е просто сладко лакомство, а идеална и пълноценна част от здравословната закуска, обяд или вечеря. В него има витамин В2, калций и протеини – полезно допълнение към основната храна." Влакнини, минерали и аминокиселини допълват палитрата на леденото лакомство. Десертът снабдява организма с пълноценни вещества, а не с „празни" калории. Високото съдържание на калций не само укрепва костната система, но и подсилва "изгарянето" на калории.

Според учените сладоледът въздейства и на психиката ни. Той се свързва с наслада и дори когато сме на диета, ни носи усещането, че си позволяваме храни, доставящи удоволствие. За да се възползваме пълноценно от това, е важно да внимаваме с количеството, да избираме десертът да е с натурални съставки или да го приготвяме  сами.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад