РЕКЛАМА

Референдум с Добрина Чешмеджиева | Ситуацията в Македония и Турция | Части от предаването - 4

Ситуацията в Македония и Турция 01:00:26

БНТ 1 | 02.05.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Ситуацията в Македония и Турция

Ситуацията в Македония и Турция
Трябва ли България да съдейства за присъединяването на Македония към ЕС? 00:00:10

БНТ 1 | 02.05.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Трябва ли България да съдейства за присъединяването на Македония към ЕС?

Трябва ли България да съдейства за присъединяването на Македония към ЕС?
Смятате ли, че България има правилна политика по отношение на:... 00:00:10

БНТ 1 | 02.05.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Смятате ли, че България има правилна политика по отношение на:...

Смятате ли, че България има правилна политика по отношение на:...
Следите ли събитията в Македония от последните няколко дни? 00:00:10

БНТ 1 | 02.05.2017 | Референдум с Добрина Чешмеджиева

Следите ли събитията в Македония от последните няколко дни?

Следите ли събитията в Македония от последните няколко дни?

В това издание на "Референдум": Балканите – рисковете за стабилността на региона от кризата в Македония и процесите в Турция

На западната ни граница политическа криза в Скопие преди дни доведе до сблъсъци и напрежение. Сега всички следят дали основните политически сили в Македония ще успеят да успокоят обществото. На юг Ердоган постави нови условия на ЕС, а еврокомисарят по разширяването каза, че Анкара се отдалечава от европейската перспектива. Днес Външната комисия на Европейския парламент разгледа доклада за състоянието на Турция за 2016 година.

Как ситуацията в региона се отразява на сигурността в страната ни? Може ли България да играе ключова роля в търсенето на стабилност?

В студиото на "Референдум" темата за стабилността на Балканите дискутираха евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Ковачев, депутатът от "БСП за България" и бивш външен министър Кристиан Вигенин, политологът и социолог от НБУ доц. Антоний Гълъбов и Калоян Методиев - политолог от Института за стратегии и анализи. В разговора на живо от Брюксел участват и евродепутатът от групата "Европейски консерватори и реформисти"/ВМРО Ангел Джамбазки /ВМРО/ и неговият колега - Илхан Кючук от АЛДЕ/ДПС.

Според Андрей Ковачев събитията в Скопие са резултат от напрежение, което съществува от дълги години в Македония. Страната изостава изключително много в преговорите с ЕС. Увеличават се проблемите с Гърция, а има проблеми и с България. Македония буксува, а македонските граждани са недоволни от липсата на перспектива страна скоро да стане член на НАТО и ЕС, коментира евродепутатът. Не е изненада това, което се случи, и се надявам да надделее разумът и Македония в най-скоро време да има ново правителство, допълни той.

Кристиан Вигенин се съгласи, че напрежението в Македония се трупа от години. "Това, което виждаме в Македония, е абсолютното нежелание от страна на управляващите да дадат възможност на конституционната процедура да доведе до ново правителство, защото нормалното в една демокрация е този, който има мнозинство, да създаде правителство, да избере председател на парламента. Блокирането на този процес създаде напрежение, което избухна от едната страна, но процесите са доста по-дълбоки", обобщи той. Вигенин допълни, че това ще е едно "пробуждане".

Проблемът в Македония спекулира с етническото напрежение и продължение на партийна стратегия както от страна на Груевски, така и от страна на Заев, заяви доц. Гълъбов. Според него същественият въпрос е, че "ние поглеждаме от време на време към съседите си и в никакъв случай не виждаме едновременно перспективата на ЕС и перспективите на регионалното сътрудничество". Всички наши страни първо минаха през членство в НАТО и след това в ЕС. Това, че Алиансът не намери сили да стартира процедура с Македония, беше първият дестабилизиращ фактор, на който ние не реагирахме, отбеляза политологът. По думите му българската външна политика "не се простира в много дълъг период от време" и "има някакви инициативи, които

остават на местно равнище, те се проектират върху цялостното развитие на ЕС".

Калоян Методиев обобщи, че кризата в Македония е започнала през 2014 година и вече трета година не се намира решение. Трупаше се напрежение и боят в парламента беше закономерна реакция след провокацията, продължи той и заяви, че не очаква ситуацията скоро да се успокои. "Егото на Заев, егото на Груевски - лидерите на две партии, са прекалено големи, прекалено сблъскали се, прекалено лични са нещата вече. И двете страни използват етническата карта - албанската. Албанската карта също се използва сама себе си или от външни фактори, наместват се геополитически проекции от всички всички възможни страни. Тоест, имаме идеалния коктейл нещата да не се случват и тук може да бъде стабилизиращата роля на ЕС към днешна датата", коментира политологът.

Илхан Кючук отбеляза, че събитията в Македония се коментират в Европарламента. Според него в случая е важно какво може да направи България и не дали конфликтът е етнически или партиен. Действията на "ЕС могат да бъдат само едни - даване на светлина за присъединяване и започване на преговорния процес с Република Македония", каза евродепутатът и допълни, че Юнкер е допуснал стратегическа грешка, когато преди три години е наложил мораториум на присъединителния процес на страните от Западните Балкани.

"Когато говорим за Македония, ние говорим за един народ в две държави. Няма никакво съмнение, че в Република Македония живее братски на нас народ", подчерта Ангел Джамбазки и призова да сме особено внимателни, когато коментираме проблемите там. По думите му конфликтът има няколко нива - етническо, чиято основа е положена още през 2001 година с Охридския мирен договор; балканско измерение, което се корени във вътрешно албанската битка за надмощие; международно измерение на конфликта, защото на територията на Македония се сблъскват няколко
геополитически идеи и визии.На въпрос на "Алфа рисърч" дали следят събитията в Македония от последните няколко дни 76% от участвалите в допитването заявяват, че ги следят, като 11 на сто от тях - с особено внимание.


На въпрос "Смятате ли, че България има правилна политика по отношение на:..." 57% от анкетираните одобряват политиката ни към Турция, 57.5 на сто подкрепят политиката ни към Македония, а 65.8 - тази към останалите балкански страни.

На основния въпрос на "Алфа рисърч" трябва ли България да съдейства за присъединяването на Македония към ЕС преди предаването с "да" отговарят 61.8% от запитаните, а след дебата - 63.1 на сто. Преди предаването за 34.6 процента това не е необходимо, а след това с "не" отговарят 33.5. Без мнение преди дискусията са били 3.6%, а след това 3.4 на сто.


Гледайте "Референдум" всеки вторник от 21:00 часа по БНТ!

Ситуацията в Македония и Турция
"Референдум с Добрина Чешмеджиева" - 02.05.2017

РЕКЛАМА