Сиромашко лято

Животът не свършва на 60 години. На тази възраст можеш дори да се влюбиш...

Държава: България
Година: 1973
Времетраене: 90 минути
Сиромашко лято
За продукцията

Комедия

Сценарий:Братя Мормареви

Режисьор: Милен Николов

Оператор: Румен Георгиев

Музика: Борис Карадимчев

В ролите: Георги Парцалев, Иван Кондов, Татяна Лолова, Ицхак Финци, Милен Пенев, Емилия Драгостинова, Леда Тасева, Евстати Стратиев, Сашка Братанова и др.

Сценарият на филма е писан специално за Георги Парцалев - в ролята на Методи Рашков - пенсионер, който се опитва да убеди околните, че не е загубил вкус към живота.

С много хумор и топлота са разказани неволите на бивш финансов ревизор, превърнат от семейството си в домашна прислужница. Той иска да има и свободно време за забавления, защото вярва, че животът продължава и след пенсия...

"Методи Рашков се пенсионира. Безропотно изпълнява всички задачи, поставени от снахата и сина му и така съзнателно се превръща в "домакиня".

За да запази достойнството си пред приятели и познати, той се оплита в лъжи, които го поставят в конфузни и смешни ситуации. Един ден Рашков решава да напусне дома си, за да започне "безгрижен живот". Твърде скоро обаче безделието му омръзва и той започва да се чувства ненужен. Завръща се у дома, където радостно го посреща семейството му - вече в увеличен състав..." Енциклопедия "Българско кино".

Наградата за главна роля на Георги Парцалев от Международния кинофестивал в Прага /1974/.