В петък (11 януари), веднага след „Панорама“, в студиото на предаването „Нощни птици“ гостува известният журналист и познавач на различни народи и култури Симеон Идакиев.

Споделете с приятели

Професионалната му съдба е свързана с БНТ от средата на осемдесетте години на миналия век, а от 1985 г. той е водещ на популярната географска рубрика „Атлас” и автор на поредиците от филми ”Един мъж, един автомобил, една камера”.

Болен от неизлечимата болест „пътешественик“, както казва сам за себе си, Симеон Идакиев е обиколил повече от 120 държави, бил е на всички континенти и е заснел над 450 научно-популярни филма.

Вече половин век Симеон Идакиев и неговите увлекателни разкази за далечни страни, хора и обичаи водят милиони зрители и слушатели в далечни и непознати кътчета на света. Популярният журналист е автор и на един от най-мащабните познавателни проекти "Непознатата България", в който представя уникални природни забележителности, исторически места и живописни кътчета из цялата страна.

Симеон Идакиев е автор на десетки книги, от които „Омагьосаните острови“ е един от най-предпочитаните пътеписи през 2018 година. Член е на Съюза на българските журналисти, Съюза на българските филмови дейци, Българското географско дружество, а през 2014 година е приет за член и на Кралското географско дружество на Великобритания.

Екипът на „Нощни птици“ и водещата Искра Ангелова са подготвили за зрителите на БНТ1 вълнуваща среща с пътешественика, изследователя, познавача на колоритни нрави и исторически събития Симеон Идакиев в петък, точно в 22:00 часа.