РЕКЛАМА


Днес на пленум на Висшия съдебен съвет бе разгледан одитният доклад за системата за случайно разпределение на делата. С госта ни Боян Магдалинчев, представляващ ВСС, разговаряхме за това какви са изводите в доклада.


Одитният доклад показва, че системата за централизирано разпределение на делата има уязвимости, които могат да бъдат от външен и от вътрешен характер, това заяви за "Още от деня" Боян Магдалинчев, представляващ ВСС.

Той посочи, че са установени 23 уязвимости. От тях с висок риск са 11, със среден риск са 2 и с нисък риск на застрашаване на системата са 9. Одитният доклад обаче посочи категорично, че никой не се е възползвал от уязвимостите. Магдалинчев допълни, че в доклада има констатация, че през 2016 година е извършен опит за проникване в системата, който е бил неуспешен.

По повод разследването на прокуратурата за манипулиране на системата за случайно разпределение на дела в съдилищата, представляващият ВСС каза:

Боян Магдалинчев: Има образувано досъдебно производство, в което ще има далеч по-различни изследвания на системата - в това число за назначаването на експертиза относно нейната пригодност и относно други обстоятелства във връзка със системата за разпределението на делата.

Той поясни, че освен опити за проникване, ще се установи дали се е стигало до други системи или дали е засегната част от системата. Това е работа на IT специалисти. Одитният доклад показва само уязвимостите, които биха позволили злоупотреби.

На въпрос как са разпределяни делата през последните 4-5 години, които визира главният прокурор, Боян Магдалинчев отговори:

Боян Магдалинчев: Разпределяни са чрез системата за случайно разпределение на делата, която е в сила от 2015 година в съдилищата.

Боян Магдалинчев каза още, че не знае има ли ценоразпис за съдии и помоли, ако някой знае за такъв да го каже, защото това ще помогне на системата. Той допълни, че експертите от одитния доклад са заявили, че са получили пълен достъп до сървърите и до системата.

Изборът и поддръжката на системата е изцяло в правомощията на Висшия съдебен съвет. Той трябва да я избере. "Доколкото правосъдният министър е председателстващ на пленума на ВСС и ръководи заседанията му, той естествено има право да взима отношение по въпросите, които са предмет на обсъждане на заседанията на пленума, без обаче да гласува", обясни Магдалинчев.

Той заяви, че не знае дали е оказван натиск за приемането на настоящата система, но подчерта, че е факт, че тя е приета по времето на правосъдния министър Христо Иванов.

Може да се каже, че сериозно е накърнен престижът на системата, призна Боян Магдалинчев.

Шум в системата. Има ли проблем с разпределението на делата?
"Още от деня" - 09.04.2020

РЕКЛАМА