РЕКЛАМА

Още от деня | Ще скочат ли цените на горивата? Отговорът от Светослав Бенчев | Части от предаването - 4

Концепцията на раздора - Искрен Веселинов от ВМРО 00:39:34

БНТ 1 | 12.02.2019 | Още от деня

Концепцията на раздора - Искрен Веселинов от ВМРО

Концепцията на раздора - Искрен Веселинов от ВМРО
Искрен Веселинов: Не можем да си позволим част от територията да е извън закона 00:13:18

БНТ 1 | 12.02.2019 | Още от деня

Искрен Веселинов: Не можем да си позволим част от територията да е извън закона

Искрен Веселинов: Не можем да си позволим част от територията да е извън закона
Ще скочат ли цените на горивата? Отговорът от Светослав Бенчев 00:07:13

БНТ 1 | 12.02.2019 | Още от деня

Ще скочат ли цените на горивата? Отговорът от Светослав Бенчев

Ще скочат ли цените на горивата? Отговорът от Светослав Бенчев
Мистериозният случай "Гебрев" и апетитното предприятие "Дунарит" 00:17:30

БНТ 1 | 12.02.2019 | Още от деня

Мистериозният случай "Гебрев" и апетитното предприятие "Дунарит"

Мистериозният случай "Гебрев" и апетитното предприятие "Дунарит"

Ще има ли скок в цените на горивата заради новите касови апарати по бензиностанциите? Отговаря Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

Според Светослав Бенчев оказва се, че апаратите трябва да се сменят два пъти - веднъж до 1 април, и втори път - до 1 юли, което е двойна работа и напълно излишна това е невъзможно.

Бенчев припомни, че наредбата за промените беше публикувана в Държавен вестник на 1 февруари, а до 1 април трябва да се изпълнят изискванията в нея.

"Първо, на 1 юли ние ще трябва да подменим абсолютно всички електронни системи с фискална памет на нашите обекти, т.е. промените, които ние сега би следвало да направим, ще бъдат забравени, всички апарати, които са ъпгрейднати, ще бъдат изхвърлени, за да можем да изпълним изискванията на 1 юли."

От Българската петролна и газова асоциация апелират да им се даде повече време или поне двата срока да бъдат изравнени и да не прилага изискване за смяна два месеца по-късно, защото то няма логика. Бенчев изтъкна, че промяната на софтуеъра не е лесен процес - на всяка бензиностанция. Освен това, за да се изпълни изискването за покупна цена, всеки един обект ще трябва да бъде свързан с централата на компанията, защото там имат информация за покупната цена. Тази информация трябва да стигне до бензиностанцията, а оттам и до НАП, което усложнява процеса, защото "въвлича в себе си модификации на повече от една система и на повече от един фискален апарат".

Членовете на Българската петролна и газова асоциация не могат да работят извън закона. И заради това, след като до 1 април голяма част от тях няма да могат да изпълнят изискванията на наредбата, то тогава те няма да могат да отворят и да обслужват клиентите.

Според Бенчев, от асоциацията никога не са се противопоставяли на контрола от НАП, но промените, които трябва да влязат в сила на 1 април, нямат нищо общо с този контрол, а са "следствие от чисто политическо решение". И още, дори тези промени да останат некоригирани, "те няма да дадат никаква полезна информация за потребителя, а ще покажат единствено маржа, който бензиностанцията има, а в него са включени всички възможни разходи за поддържане на една бензиностанция" - от заплати, през доставки до маркетинг, убеден е Бенчев. Той допълни, че това изискване може да бъде 4заобиколено много лесно - когато между, доставчика и бензиностанцията се появи куха фирма, която продава с надценка от 1 ст. и така едни обекти ще имат марж от 1-2 ст., а други доста повече и това ще бъдат техните реални разходи".

Що се отнася до влиянието на преоборудването във връзка с новата наредба върху цената на петролните продукти в бъдеще, Бенчев е категоричен, че тя ще се отрази на крайната цена на продукта. Тази промяна в нормативната наредба ще изисква доста средства и няма как да не засегне цената - все още не ясно с колко, но в момента се правят изчисления.Ще скочат ли цените на горивата? Отговорът от Светослав Бенчев
"Още от деня" | "Концепцията на раздора - Искрен Веселинов от ВМРО" - 12.02.2019

РЕКЛАМА