РЕКЛАМА


В студиото на "Още от деня" зам.-председателят на енергийната комисия към НС Валентин Николов заяви, че исканото от дружествата увеличение на тока ще е в рамките на инфлацията, т.е. около 3,5%„ Той разкри, че е предложен за председател на комисията и назначението му предстои да бъде гласувано. Добави, че диверсификацията на газовите доставки е постигната, тъй като реверсивната връзка с Гърция вече работи и по нея тече газ, като възможният капацитет е от 1,5 млрд. кубически метра на година, което съставлява половината от енергийните нужди на страната

Валентин Николов е предложен за председател на енергийната комисия в НС, като назначението му предстои да се гласува, заяви самият той. Той увери, че не се притеснява от проверки и че няма имоти, "купувани на данъчна оценка".

Дружествата винаги искат максималния размер на оценките си за евентуално претърпени загуби в минали периоди, но 43-ото НС направи модел, според който подобни искания се компенсират чрез Фонда за енергийна сигурност след преизчисление. Председателят на КЕВР успокои хората, че увеличението няма да е по-голямо от инфлацията - около 3,5%, което е разумно, напомни Николов.

Валентин Николов - зам.-председател на енергийната комисия към НС: Няма как да сме лицемерни и да излъжем хората, че токът няма как да поскъпне преди изборите, а след това да поскъпне два пъти. Това е минималният вариант, по който може да поскъпне електрическата енергия.

България няма думата в търга за активите на ЧЕЗ, но докато не бъде избран купувач, трябва да се изчака, заяви Николов. Службите вече имат "обеца на ухото" и ще проверяват евентуалните купувачи, изтъкна той. "Еврохолд" е стабилен холдинг със стабилни печалби и това, че е листната на борсата, показва прозрачност, допълни Валентин Николов. Той подчерта, че има разлика между оператор, върху който КЕВР има въздействие, и собственик.

Валентин Николов - зам.-председател на енергийната комисия към НС: Трябва да са спокойни хората, който и да е купувачът.

За строителството на "Турски поток" Валентин Николов заяви, че България за пръв път сама прави инвестиция, с което изпълнява правилата, зададени от Европейската комисия.

В проекта има заложена възвръщаемост, изтъкна той.

По думите на Николов диверсифисация на газовите доставки е достигната, защото част от газта за България се доставя чрез реверсивна връзка от Гърция. По тази тръба може да се доставят физически 1,5 млрд. куб. м. газ на година, което е половината от енергийните нужди на страната.

Ще има ли по-висока цена на тока?
"Още от деня" - 18.04.2019

РЕКЛАМА