РЕКЛАМА


18 - 21 януари, 15.00ч. - БНТ1

18 - 21 януари, 03.25ч. - БНТ1

"Власт и слава"...

Вестникът срещу общината. Свободата и силата на печата срещу законите и ходовете на местната власт.

В Шатовалон, край бреговете на Лоара, две фамилии водят война да превземат града с предателства и машинации на всички нива:  Берг срещу Ковалик.

Френската реплика на американските любими тв сериали през 80-те /"Далас","Династия"/ -  се появява с "Шатовалон" на Антен-2 и достига феноменален рейтинг в историята на телевизията от 17 млн. зрители още на 2-ия епизод.

Сюжетът:

Общественото мнение е в ръцете на фамилия Берг, собственици на ежедневника "Ла Депеш Репюбликен" в градчето Шатовалон на брега на Лоара. Една сутрин в имението на Берг е открит труп на журналист от вестника. В разследването следите водят към общината по неудобна тема за нов строителен обект. Берг са компрометирани. Започват скандали, лъжи, истини, провокации...Във войната срещу Берг влиза фамилия Ковалик - югославски емигранти, които се надяват да превземат града. Антонен, патриархът на фамилия Берг, е мъртъв. Подялбата на богатството му ще разруши семейното единство. Новият шеф на "Депеш" е любимата му дъщеря - адвокатката Флоранс.  Любовникът й, депутатът Кантен, се самоубива. Обществена кампания провокира драми. Лоби от националната преса атакува вестника. На всички фронтове са заложени капани  - с клевети, финансови трудности, стачка, предателства. Флоранс Берг трябва да се изправи сама, поддкрепяна само от журналиста Траверс. Тя се бори да спаси не само вестника, но и честта - своята и на фамилията и не на последно място - да си възвърне обичта на дъщеря си Александра.

Споменът за сериала живее с музиката на Владимир Козма от песента "Власт и слава" в изпълнение на Ербер Леонар. Успехът на първия сезон е помрачен от фатални събития. На 28 април 1985г., след излъчването на 17-ти епизод, актрисата Шантал Нобел катастрофира с автомобил -  шофьор е известният музикант Саша Дистел. Последствията са тежки за актрисата, точно преди анонсирането на втория сезон на сагата. Инцидентът предопределя съдбата на сериала. Недостига финансиране. Продуцентите не могат да обезпечат гардероба на героинята с висок стандарт - бюджетът на всеки епизод е 2 млн. френски франка.

Фабулата на "Шатовалон" има свой аналог с реална ситуация в Тулуза през 80-те, когато фамилия Бейе, собственици на вестник "Депеш дю Миди" воюва с потомствените кметове на града от семейство Боди. Приликата със същестували събития е такава, че съпругата на починалия Бейе се опитва напразно да забрани излъчването на сериала и да отхвърли асоциациите с действителността като наивни и банални сценарни трикове...

Златна Романова

26-сериен телевизионен филм.

Драма.

Франция, Италия, Великобритания, Люксембург, Швейцария, 1984, 52 мин.

Режисьори: Пол Планшон, Среж Фирдман, Еманюел Фонландоса

В ролите: Шантал Нобел, Реймон Пелегрен, Люк Меренда, Жорж Маршал, Филип Ате, Дени Савиня, Барбара Куписти, Уго Палияй и др.

Шатовалон/епизоди/

 

9 епизод • Шатовалон

На изборите Арман успява да изпревари кандидата на социалистите и ще се яви на балотаж с кмета на Шатовалон Жорж Кантен. Флоранс и "Депеш" подрепят Арман. Той обаче се влюбва в младата пациентка – накроманка, която племеникът му Мишел довежда в клиниката. Арман губи интерес към изборите. Албертас Ковалик се опитва да убеди Катрин кръщенето на Пол да бъде в дома му, но тя е непреклонна. Филип Берг, който се крие в дъскорезницата на Жулиен и Терез, обещава на Жилбер Босис, че ще му даде писмо, под...

Вижте повече

8 епизод • Шатовалон

По настояване на Флоранс Арман Берг решава да участва в частичните парламентарни избори в Шатовалон, без да прекъсва работата си в клиниката. Там той приема млада наркоманка, доведена по спешност от племенника му. Но предизборната кампания на Арман е компрометирана от обвиненията, повдигнати срещу братовчед му. Тази афера силно го притеснява особено след бягството на Филип. Берг по време на разпит в Съдебната палата.

7 епизод • Шатовалон

Флоранс поема вестника. Редакционният колектив я посреща с недоверие, тя има много да се учи. Флоранс моли Травер да й помага. Разочарован, Жан-Жак се напива, катастрофира и напада полицаите, дошли на мястото на злополуката. Арестуват го, но Флоранс подтиква Арман да помоли Кантен за помощ. Жан-Жак е освободен от затвора. Оказва се, че Арман има заболяване на ръцете и вече не може да оперира. Флоранс го убеждава да се кандидатира за депутат от Шатовалон в частичните избори. Тя ще го подкрепя с в...

Вижте повече

6 епизод • Шатовалон

След смъртта на Антонен Берг дъщеря му Флоранс оглавява вестника. Тя приема поста, малко преди праздялата със своя любовник Жорж Кантен - кмет на Шатовалон. Как ли ще реагира брат й Жан-Жак? Той отдавна мечтае да смени креслото на главен редактор с това на шефа.

Вижте всички епизоди

БНТ новини Още новини
Протест срещу новия кмет на "Младост" заради забавено саниране

16:23

Протест срещу новия кмет на "Младост" заради забавено саниране

Протест срещу новия кмет на "Младост" заради забавено саниране
Маратон на популярни видеоигри от миналото се провежда в София (Снимки)

16:00

Маратон на популярни видеоигри от миналото се провежда в София (Снимки)

Маратон на популярни видеоигри от миналото се провежда в София (Снимки)
Ердоган пристигна на мястото на земетресението

15:30

Ердоган пристигна на мястото на земетресението

Ердоган пристигна на мястото на земетресението

Филми в програмата днес
Национални съкровища на Чехия: Прага

БНТ 1 | 25.01.2020 16:40

Национални съкровища на Чехия: Прага

Национални съкровища на Чехия: Прага
Никола Петров - българинът

БНТ 1 | 25.01.2020 17:30

Никола Петров - българинът

Никола Петров - българинът
Феноменът Елена Николай

БНТ 2 | 25.01.2020 17:30

Феноменът Елена Николай

Феноменът Елена Николай

РЕКЛАМА