РЕКЛАМА


Този път в рубриката ни "10 000 крачки" ви водим в центъра на Пловдив, за да разгледаме заедно една малко позната, но наистина впечатляваща сграда - тази на Евангелската съборна църква.

120-годишният протестантски храм е проектиран от архитект Георги Фингов - изцяло от дялан гранит, в неоготически стил, с характерен стръмен покрив. Скалната маса, останала от разчистването на терена, е оформена от майсторите каменоделци и вложена в стените на сградата. Майсторите обаче били сменяни няколко пъти, защото работата им не се одобрявала.
Църквата е окончателно завършена от зидарите на уста Славо Райчевски от родопското село Славейно. Фасадите са от обработени каменни блокове с пояси от тухлена зидария. Външната мазилка е само по корнизите и рамките около вратите. Прозорците, външните врати, витражите, желязото, тухлите, цимента и керемидите са доставени от чужбина.

Богослуженията в Евангелската съборна църква са всяка неделя от 10 часа сутринта. Те протичат в литургична форма. Участва цялото събрание. Има и неделно училище.

Сграда на Евангелската съборна църква в Пловдив
"10 000 крачки" - 21.05.2020

РЕКЛАМА