РЕКЛАМА


Сценарий: Джон О'Кейн, Майкъл Рудин

Оператор: Джон О Кейн

Музика: Стюарт Рослин

Един от няколко документални филма на БиБиси с поглед към Саудитската държава.

"Ако кажеш, че си сауд-ит, това означава, че си член на фамилията", която управлява страната с абсолютна монархическа власт сред впечталяващ света лукс, особено от 70-те години на ХХ век. Какво се случва от другата страна на Суец.

Корените на Саудитската династия водят към ХVІІІ век и емира Мохамед ибн Сауд, управлявал Арабския полуостров повече от 300 години. Модерното управление започва от 1932, когато Абуд ал Азиз ибн Сауд основава Кралство Саудитска арабия. Неговите потомоци са членове на кралското семейство и в правото си да управляват. Кралят създава династия, женейки се за принцеса от всяко племе в така обединената държава, от което произлизат 45 негови законни наследници от около 22 съпруги.

Данните стигат до 53 синове и около 54 дъщери. Сега поколенията наброяват хиляди, много от които с важни позиции във властта. Преди смъртта си Кралят определя наследственото право на престола - бъдещите крале се избират между признатите синове, започвайки с най-стария, следван от втория и т.н.

Досега се управлявали петима - Сауд, Фейсал, Халид, Фауд и Абдула(от 2005 до момента). Някои от другите синове са на важни държавни постове - Салман, Найеф и Султан са трима от прочутата седморка "Судайри", свързана група от седем синове на една майка от племето судайри. Много от синовете на Азиз вече са над 80-годишни. Наследникът на крал Абдула е избран от третото поколение на Ал Сауд.

Днес предизвикателствата пред младия Мохамед бин Салман са много - петрол с падащи цени, средоназиатски войни, демографски бум и критично социално неравенство между богати и бедни, между мъже и жени, с преобладавща безработица и неграмотност.

Луксът, корените, традициите и противоречията

Корените

Династията Сауд дава името на държавата и не става богата изведнъж, а от 1970{...}. Родовата аристокрация тук са бедуините с техния начин на живот в пустинята.

Луксът

Не всички членове на фамилията са еднакво богати, но луксът има рекордно изражение - като дом от 11 000 кв. м, с 12 асансьора, десетки стаи и личен прожекционен салон, позлатени лимузини, палати и дори автентична сграда-реплика на Белия дом.

Традицията

От Саудитска арабия текат милиарди долари за джихадистки каузи в Афганистан, Палестина, Индия и... Босна, където на планински хълм се развява черен джихадистки флаг. Притоците на долари продължават и преди, и след войната със Сърбия. Потоци се отклоняват към Йордания, Сирия и Йемен. Аналитик след аналитик посочват атаките от 11 септември в Ню Йорк, Ал Кайда и ИДИЛ като продукт на ислямски екстремизъм, финансиран от богатата на петрол държава.

Авторите на филма търсят джихадизма в корените на Саудитското кралство с древен съюз между управляващата династия Сауд и поддръжници на ултраконсервативната форма на ислям, наречена уахабизъм, свързани в обет да я разпространят по света.

Саудитското кралство е ключов партньор на Запада в Средния изток и първата далечна визита на новия американски президент Тръмп, както и на предишните. Връзките със САЩ са традиционни. През 2014 Барак Обама получава 1 300 000 долара в подаръци от саудитското семейство.

Противоречията

Отвътре - демографски бум, неграмотност, безработица, ограничени социални права с общ недоимък срещу разкош във властта и нефтени богатства.

Отвън - ясни са петролът и военните разходи. В същото време Кралството изпълнявало важна разузнавателна роля срещу екстремизма. Къде е балансът. Коронованият принц Салман се заклева да изкорени тероризма и да се обърне към модерния ислям, приемат се набързо нови антерористични закони със смъртно наказание за финасиране на тероризъм.

Очакванията са противоречиви от събитията в Йемен с ескалацията на голям религиозен конфликт и хуманитарна криза.

Въпросите между минало и настояще

Как за няколо десетилетия от племенно общество Саудитска арабия се превръща в ключов играч на световната сцена. И какви са надеждите за промяна между видимите факти и невидимите резултати...

*Златна Романова

3 епизод • Саудитската династия

Ал Сауд са владеели затънтено пустинно кралство, но петролът променил всичко в държавата, която създали. Кралското семейство контролира всички приходи в Саудитска арабия, които са главно от нефт. И често за членове на кралското семейство наяве излизат истории, които противоречат на образа, който те държат да имат пред поданиците си - като извращения, разврат и дори убийства...

Вижте повече

2 епизод • Саудитската династия

Саудитското кралство се заема с корупцията, като започва с някои от най-богатите хора в страната. Династията Ал Сауд сякаш "тръпне в страх и ужас". Документите уличават висши членове на правителството, като стария крал Абдула.

Вижте повече

1 епизод • Саудитската династия

Какво представлява Саудитската държава. Анализатори извеждат тезата как още в създаването си тя е била джихадистки проект. В интервютата се разкрива, че със саудитски пари се подкрепят жестоки екстремисти, същевременно страната прави стъпки в борбата с тероризма.

Вижте повече
БНТ новини Още новини
Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата

20:18

Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата

Все повече родители не могат да се грижат за децата си заради COVID кризата
588 нарушения на пътя в Пловдив в Деня на детето

20:05

588 нарушения на пътя в Пловдив в Деня на детето

588 нарушения на пътя в Пловдив в Деня на детето
Журналистът Мария Чернева получи награда за филма си "В зоната на COVID-19"

19:57

Журналистът Мария Чернева получи награда за филма си "В зоната на COVID-19"

Журналистът Мария Чернева получи награда за филма си "В зоната на COVID-19"

Филми в програмата днес
Как е устроена Вселената

БНТ 2 | 01.06.2020 20:00

Как е устроена Вселената

Как е устроена Вселената
Отвъдморски сюжети

БНТ 2 | 01.06.2020 20:45

Отвъдморски сюжети

Отвъдморски сюжети
Живи съкровища: Чипровският килим 00:09:43

БНТ 4 | 01.06.2020 21:55

Живи съкровища: Чипровският килим

Живи съкровища: Чипровският килим

РЕКЛАМА