РЕКЛАМА


Катерина Евро предлага две нови рецепти:

Сарми от телешка кайма и лапад, гарнирана с млечна майонеза

Лапад - 1 връзка
Телешка кайма - 300 г
Ориз - 100 г
Лук - 2 глави
Чесън - 2-3 скилидки
Зеленчуков бульон - 500 мл
Пресен лук - 1-2 стръка
Пресен чесън - 2-3 стръка
Джоджен - 1-2 стръка
Лют червен пипер - 1 ч.л.
Червен пипер - 1 с.л.
Черен пипер
Масло - 50 г
Зехтин - 50 мл
Сол

За млечната майонеза:

Прясно мляко - 1 к.ч.
Лимон - 1 бр.
Олио - 2 к.ч.
Чесън - 1-2 скилидки
Копър - 3-4 стръка
Сол

Почистете листата лапад от твърдите жили и дръжките. Поставете ги в купа, залейте с гореща вода и оставете да омекнат. Нарежете главата кромид и стръковете пресен лук на ситно. Загрейте зехтин в дълбок съд и задушете лука за кратко. Добавете чаената чаша ориз и телешката кайма. Запържете, докато зрънцата на ориза станат прозрачни, а каймата се раздребни и зачерви.

Подправете с черен пипер, люто чили, сладък червен пипер и сол. Разбъркайте плънката и свалете съда от котлона. Накълцайте ситно листата пресен джоджен и прибавете.

Поставете няколко по-големи листа от лапада на дъното на съда, в които ще готвите сармите. Извадете попарените листа от водата и завийте сарми със сместа от ориз и кайма. Подредете в съда. Добавете цели стръкове пресен чесън за допълнителен аромат на ястието и залейте със зеленчуковия бульон. Захлупете сармите с керамична чиния, за да не се разкъсат и поставете съда на умерен огън под капак за 30-35 минути.

Изстискайте сока на половин лимон, добавете чесъна и щипка сол. Пасирайте до получаване на хомогенен сос с консистенция на майонеза. Накълцайте и прибавете стръковете копър, разбъркайте финално млечната майонеза и прехвърлете в купичка. Гарнирайте сармите от лапад с млечно-чесновата майонеза и сервирайте.

Крем супа от спанак със сметана

Спанак - 500 г
Картофи - 2 бр.
Морков - 1 бр.
Лук - 1 глава
Зеленчуков бульон - 1 л
Сметана - 200 мл
Заквасена сметана - 2 с.л.
Синьо сирене - 150 г
Масло - 50 г
Черен пипер
Сол

Нарежете главата кромид лук на ситно. Настържете моркова, а картофите нарежете на кубчета. Загрейте масло в тенджерата и поставете зеленчуците да се запържат за кратко. Подправете със сол и черен пипер. Залейте с литър зеленчуков бульон или гореща вода, намалете котлона и гответе на умерен огън за 15-20 минути.

Когато зеленчуците се сварят, добавете листата спанак и гответе супата за още 5 минути, докато спанакът се бланшира. Свалете от котлона и пасирайте до гладък крем. Добавете течната сметана и настърганото синьо сирене. Разбъркайте и сервирайте супата гарнирана с лъжица заквасена сметана.

Сарми от телешка кайма и лапад с млечен сос, крем супа от спанак
"Храна за душата" - 08.05.2019

РЕКЛАМА