Съвременните шпиони

Наблюдавайки как ни наблюдават Тайните свят на шпионажа в ХХІ век. Авторът Питър ТейлърТайната война на терор и "Поколение Джихад" търси приликата между мита и реалността. Екипът на БиБиси-2 е първият, допуснат най-близо до невидимите...

Съвременните шпиони
За продукцията
Всички епизоди

Наблюдавайки как ни наблюдават

Тайните свят на шпионажа в ХХІ век. Авторът Питър ТейлърТайната война на терор и "Поколение Джихад" търси приликата между мита и реалността. Екипът на БиБиси-2 е първият, допуснат най-близо до невидимите служители. 

Както никога досега,  днес шпионите са най-търсените и професията им е драстично променена от времето на Студената война.

Реалността

Как се създава съвременният таен агент? Колко време продължават тренировките и пробите? Кои са избраните и как действат? Какви са целите и рисковете в най-опасната и скрита професия? С безпрецедентен достъп до информатори, обучаващи и служители, филмът представя някои от най-важните и дискутирани шпионски истории в съвременноста, включвайки извънредни интервюта с агенти от разузнаването на Великобритания, САЩ и Израел - МИ-5, МИ-6,ЦРУ, ФБР, Мусад.

Митът

Каква е приликата между истинските шпиони и техните легендарни образи от екрана? От Джеймс Бонд до Джейсън Бърн и Тинкър Тейлър, от "Агент 007" до "Фантоми" - във фикцията шпионажът е свят на опасност и измама, предизвикателство и лъжи. Колко близо до истината са филмовите герои в най-скъпия офисен бизнес. Речникът им отдавна е в ежедневна употреба: от "ужилвания" и "къртици" до  "черна поща" и "сладък капан".

Факт е, че планове за тайни операции се разиграват на всеки екран - голям, малък, дори в самолета. Колко от истината присъства или липсва в сюжета може да се провери само от "първа ръка" във Вътрешните тайни служби на Великобритания - МИ-5 или Външните - МИ-6, както от ФБР и ЦРУ,  с единственото условие, имената да бъдат сменени и да не се позволява дискусия по специални операции и политически  въпроси. Във филмите е част от истината.  Но марката "таен агент" е запазена и в дата свята - и на въображението, и на реалността.

в документалната линия "ВИЖ БиБиСи".

Документален филм.

Великобритания, 2012г., 50 мин.

Сценарист и водещ: Питър Тейлър

Режисьор Майк Рудин

Оператор Джо Тейлър

 Златна Романова