"Хората мислят, че както ги разсмивам от сцената, ще мога да предизвиквам смеха им и наяве. Случаят изобщо не е такъв. В действителност аз съм доста тиха и скучна личност, на която просто се е паднало да бъде изпълнител..."


Споделете с приятели


Неговият герой е антигероят с чаровна грозота, опрощаваща коварност, симпатична глупост и здравословна лудост...

Роуън Себастиян Аткинсън, роден на 6 януари 1955 в Ню Касъл на Тин, Обединеното кралство. Син на Ела Мей и Ерик Аткинсън. Баща му притежава ферма, където Роуън израства с двамата си по-големи братя - Рупърт и Родни. Завършва университета в Ню Касъл и после в Оксфорд, където получава диплома за електроинженер. Съавтор е в написването и реализацията на "Това не са новините в 9" /1979/, спечелили огромна популярност и награди - "ЕММИ", Наградата на Британската академия за "Най-забавна развлекателна програма на 1980" , а Аткинсън е удостоен с признанието за "Личност на годината" . Пред и след тях са филмите: "Навреме мъртъв" /1980/, "По заповед на Нейно величество" /1976/, продукцията на Монти Пайтън - "Срещи отвъд очертанията", "Никога не казвай никога" /1983/, "Високият човек" /1989/. Завинаги остава като "Мистър Бийн" /1989/, но преди това вече е изкачил върха на превъплъщението с неподражаемия, велик и жалък "Злостър - Черното влечуго" - сериалът е патентован за ненадмината британска самоирония: "Велико, смешно и зловещо".

ЗАД КАДЪР:

- пише статии в британско списание за автомобили;

изключителен почитател на високите скорости и бързите коли, предимно от марката "Остин Мартин";

- състезава се,/а също и катастрофира/ в състезанията на Клуба на собствениците на "Остин Мартин"/серийни модели/;

- тренира с картове около своите тенис кортове и според най-добрия му приятел Стивън Фрай: "няма и частица шоубизнес в него";

- участвал е в Катедралния училищен хор в Дърам заедно с бившия министър-председател на Великобритания - Тони Блеър;

- женен за гримьорката Сънетра Састри от 1990, с която имат две деца - Лили и Бенджамин;

- един от официалните гости, поканени на сватбата на принц Чарлз и Камила Паркър...

Златна Романова