Росен Плевнелиев: Висш интерес на България е траен мир на Балканите

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Според него големият проблем в Македония е идеологията на македонизма.

Това е една изцяло антибългарска идеология, която нас ни прави фашисти. Това е една идеология на замитане, това е една идеология на манипулиране на историята. На България ѝ отива да излезе и да каже много ясно, че ние сме за единна и неделима Македония. Това е една млада държава и ние трябва да ѝ помогнем да върви напред. България няма нужда от повече територия, България е за това границите да падат, а не да се местят, България е за траен и устойчив мир и за добросъседство, заяви президентът.

За Плевнелиев подписването на договор с македонската страна ще е надеждна основа за развитие на отношенията и усилията на правителството в тази посока трябва да бъдат приветствани.

Той подчерта, че е анализирал сериозно "опорните точки" на това, което "се пише в медиите на Груевски и на неговата партия в Македония", на това, което говорят "представители на втората най-голяма политическа партия в България", и на дебата, "който се води сръбските националисти в парламента в Белград".

Опорните точки са едни и същи. Според мен те идват от Москва. Москва използва всеки повод и всеки начин да дестабилизира ЕС. Най-лесният начин е през Балканите... Тук отива на българските политици, независимо от коя политическа партия са те, не да ходят по опорните точки на една или друга сила, а да направят дебат в парламента по същество каква е националната стратегия на България, призова Росен Плевнелиев.

На въпрос за европейската перспектива пред Западните Балкани като български приоритет на нашето европредседателство президентът заяви:

България, според мен, има големия шанс да постигне исторически пробив първо в своята позиция на Балканите като незаобиколим фактор за мирно демократично развитие, сътрудничество, свързаност и съвместен приоритет и живот - разумен, добросъседски с всички... България има златния шанс за позиционира дебата по нов начин.

Според него е особено важно страната ни "да намери съгласието по нов формат, нов инструмент, с които ние да можем помогнем на държавите от Западните Балкани да се мотивират допълнително, да получат подадена ръка, за да дръпнат отново напред по пътя по пътя на европейската интеграция". Росен Плевнелиев заяви, че ще работи за постигането на тази цел и ще помага с каквото може.

Скандалът с избора на изтребители за българските ВВС и ремонтът на НДК, разсекретяването на стенограмата за КТБ и отношенията ни с Турция - това също бяха теми, коментирани от Росен Плевнелиев в студиото на "Денят започва". В ижте във видеото целия разговор.