РЕКЛАМА


Измина четвъртата година от мандата. Това бяха напрегнати и динамични години за България, Европа и света. Рекорден брой кризи и взаимодействията между тях правят международната среда несигурна и непредсказуема. Като президент до сега трябваше да се справя с няколко особено големи предизвикателства. Поредица от политически и парламентарни кризи доведоха до две служебни правителства. Те изпълниха достойно мисията. Второ – отстояване и задълбочаване на евроатлантическата интеграция на страната, независимо от извънредната вътрешна и външна несигурност, да държа здраво посоката, въпреки бурите. Третото – истинската, голямата криза в България, свързана с ниското доверие на гражданите към политиците и институциите. Това каза държавният глава Росен Плевнелиев по време на пресконференцията по повод четвъртата годишнина от встъпването му в длъжност.

Липсата на доверие поставя на изпитание самата политическа система, като създава възможност за създаване на антисистемни популистки партии и на крайно националистически идеи и проекти. Доверие се гради с изпълнени обещания, честност и принципни позиции. Четвърто – вълната от граждански протести и мобилизирането на огромна гражданска енергия за промяна. Гражданите показаха, че искат техният глас да бъде чут както на многобройните протести, така и на проведения референдум. Хората се изправиха срещу олигархията и пожелаха промяна. Като президент подкрепям активното гражданско общество", заяви той.

"Пето предизвикателство – постигане на стабилност в страната, въпреки неспокойния, опасен и непредсказуем свят и рекордният брой кризи около нас. Шесто – въвеждане на дългосрочно планиране в държавата и въвеждане на съгласие по националната програма за развитие „България 20 20“, а вече и на приоритетите на България 20 30. Седмо – ускоряване на модернизацията на страната и постигането на прогрес, въпреки извънредната несигурност. 8 предизвикателство – да бъда истински независим и надпартиен президент, да действам по съвест, въпреки атаките срещу мен да запазя президентската институция като една от малките, ползвайки се с достатъчна степен на обществено доверие", отбеляза още президентът. "Моят мандат протича в години на големи геополитически промени, които трансформират характера на досегашната международна система", допълни той.

„2015 година беше година на извънредно напрежение и грубо нарушение на правилата на международния ред. Свидетели сме на нови геополитически реалности, както и на напрежение между регионални и глобални сили, невиждани от Втората световна война. Провалени държави, замразени конфликти, войни, включително хибридни и конвенционални, терористични атаки, невиждана миграционна вълна, рекорден брой кризи и имигранти белязаха 2015 година. Средата за сигурност и глобалният дневен ред се влошиха и промениха изцяло“, коментира Плевнелиев.

Обединена Европа е в опасност, защото същото поколение, което събори Берлинската стена, издига нови стени на разделение. Европа е отслабена от рекорден брой кризи и сякаш по-скоро регистрира проблемите, без да намира устойчиви решения. „Борим се с последствията, но не решаваме първопричините. Увеличава се чувството на несигурност и липса на посока, а доверието на гражданите намалява“, посочи държавният глава.

„Създаването на Европейски съюз на много скорости може да се отрази крайно негативно на България, като я остави в периферията на евроинтеграционните процеси. За целта България трябва да бъде амбициозна да стартира нова вълна на европейски интеграционни процеси, като например влизането в европейската валутна система, членство в европейския единен надзорен механизъм, ускорено изграждане на Европейски енергиен съюз и много други“, посочи президентът. „Има реална опасност за нестабилност в Европа, ако се разпалят стари вражди и противоречия на Балканите. Регионът не бива да се превръща в поле на геополитическа конкуренция, а на международно сътрудничество. На Балканите границите трябва да падат, а не да се вдигат. На Балканите виждаме амбиции за водене на политики от миналото. ЕС в никакъв случай не бива да се съобразява с желанието на Русия за връщането на политиките на велики сили и зони на влияние“, категоричен бе Плевнелиев.

„В 21 век се изискват нови идеи, а не връщане към погрешни идеологии от миналото. Като президент, убеден демократ и европееец ще дам всичко от себе си за обединена Европа, която да мине през кризите и да стане по-силна“, каза още той.

Днес България е фактор на стабилност. Изпълняваме своята отговорна мисия на проевропейска сила на Балканите и отговорен член на ЕС и НAТО. 2015 бе година на активна и принципна външна политика. Уважаваме правата на бежанците, но и пазим добре границите си“, посочи президентът. „Работим за общоевропейско решение на общите кризи, но и защитаваме националния си интирес. Работим за свързаност и интеграция на Балканите, но очакваме правилата и принципите на добросъседство и обективно представяне на общата ни история да се спазват от всички. България бе източник не на проблеми, а на решения.

Росен Плевнелиев: Като президент подкрепям активното гражданско общество
"Обществен дебат" - 21.01.2016

РЕКЛАМА