Родени да побеждават

Образованието, традициите и перспективите за Българската военна школа

Държава: България
Година: 2018
Времетраене: 20 минути
Родени да побеждават
За продукцията

Автор: Калчо Петров

Режисьор: Елена Начкова

Оператор: Диан Маринов

Продуцент: БНТ2-Русе

Филмът "Родени да побеждават" разказва за Националния военен университет "Васил Левски" и съвременните възможности за подготовка на военни кадри у нас.

За начало на военното образование в България се посочва 1878, когато е назначен първият команден състав на Софийското военно училище. С Указ е прието Учебното заведение да бъде ситуирано там, където ще бъде седалището на бъдещия български княз. На 10 май 1879 е произведен първият офицерски випуск, който участва в защитата на страната по време на Сръбско-българската война, а в последствие и във войните за национално обединение. Те прославят българското оръжие по бойните полета на Тракия, Македония и Добруджа. Двама председатели на Народното събрание и петима министър-председатели са били възпитаници на Военния университет.

Съвременната история на престижното учебно заведение започва през 2002. С Решение на 39-то Народно събрание Висшето военно общовойсково училище "Васил Левски"в гр. Велико Търново, Висшето военно училище за артилерия и противовъздушна отбрана "Панайот Волов" в гр. Шумен и Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в гр. Долна Митрополия са обединяват в Национален военен университет "Васил Левски". Национален военен университет

Филмът проследява историята на военното образование в България с архивни документи и музейна колекция, а също и перспективите в интервюта с курсанти

Бригаден генерал д-р Пламен Богданов представя съвременните специалностите, по които се подготвят кадрите. През Дни на отворените врати посетителите се запознават с програмите, учебните зали, условията за живот и служба, провежда се демонстрация на бойна техника и стрелба.

Национален военен университет "Васил Левски"Акценти