“Дадена ви е само една искрица лудост, не трябва да я губите.”

“Кокаинът e начинът, по който Господ ти казва, че правиш твърде много пари.”

Парадоксално, но...

Споделете с приятели


Кралят на импровизацията предпочита смеха, дори и през сълзи...


Парадоксално, но след всевъзможни номинации, талантът на Робин Уилямс е оценен само с един “Оскар” – този за поддържаща роля в “Добрият Уил Хънтинг"...

Роден е на 21 юли 1952 в Чикаго, Илинойс. За кратко изучава политически науки, преди да се запише в театралната школа “Джулиард”, откъдето тръгват много от талантите на сцената и екрана. След завършването се изявява в нощните клубове, където е забелязан и избран за ролята на Морк в епизод от телевизионния сериал “Щастливи дни”. На кастинга среща Гари Маршал, който му казва да седне и Робин незабавно си “сяда” на главата върху един стол. Маршал веднага го избира с препоръката, че той е "единственият извънземен, който някога е изпробвал. Сериалът е фантастична комедия, а героят Морк е извънземен, излюпен от яйце и изпратен на Земята, за да разбере и докладва на командващите как живеят земните обитатели.

По време на снимките Уилямс често излиза от сценария, но го прави толкова добре, че продуцентите престават да го връщат към скрипта и го оставят свободно да импровизира. Специално за неговия герой е създадено продължение в “Морк и Минди”.

Комедийният талант на Уилямс се вписва великолепно с музиката в скеча, следвайки стъпките на своя идол Джонатан Уинтърс , което съвсем не го лишава от възможности и предложения и за драматични роли.

След телевизионните изяви следват киноролите с режисьорите Робърт Олтман, Пол Мазурски, Джордж Рой и...няколко провала. Номинациите за “Оскар” започват с “Добро утро, Виетнам” - най- впечатляващото шоу на Робин Уилямс с най-добрата мисия за героя и актьора, оставен от режисьора Бари Левинсън да разгърне своя изключителен талант пред микрофона на една военна радиостанция. Очевидно е, че не всичко е било по сценарий. Преживяването е неповторимо - Уилямс просто влиза в студиото и започва. Един учител и радиоводещ във военна зона се потапя в музиката, без значение за времето и мястото, без цензура, без задръжки. Изключва копчето на действителността и включва мощна вълна от зареждащи с адреналин рокпарчета и пикантен коментар.

Изважда цял американски взвод от строя и правилата на войната. И ТЕ забравят за Смъртта. Сигурно е, че режисьорът е оставил актьора да представи ненаписани скечове, но това е плюс и за двамата. Робин Уилямс получава номинация за "Оскар", но се разминава с наградата, която отива в ръцете на Майкъл Дъглас за "Уолстрийт". Компенсация е наградата "ГРАММИ" за музикалното му изпълнение във филма.

Следват много номинации за “Обществото на мъртвите поети” /с Итън Хоук, реж Питър Уиър/, “Пробуждане” /с Робърт де Ниро, реж. Пени Маршал/, “Кралят на рибарите” /с Джеф Бриджис, реж. Тери Гилиъм/. Участва в “Приключенията на Барон Мюнхаузен” /с Джон Невил, реж. Тери Гилиъм/, “Хук” /реж. Стивън Спилбърг/, “Аладаин” /Уолт Дисни/, “Играчки” /реж. Бари Левинсън/, "Джак” /реж. Франсис Форд Копола/.

Снима три филма с режисьора Крис Кълъмъбъс - “Пач Адамс”, “Девет месеца” /с Хю Грант/ и “Мисис Даутфайър”, който Уилямс продуцира заедно със съпругата си. А също и “Ние сме баща ти”, ” В какво се превръщат мечтите” , “Клетка за птици” и т.н.

Парадоксално, но след всевъзможни номинации, актьорът Робин Уилямс е оценен само с един “Оскар” – този за поддържаща роля в “Добрият Уил Хънтинг" /с Мат Деймън, реж Гас ван Сант, /. За сметка на това печели с гласа си 3 награди “ГРАММИ” – две от тях за аудиозаписите в “Джуманджи” и “Добро утро, Виетнам”.

През юли 2002г. гастролира на Бродуей с шоуто “Робин Уилямс на живо”.

И никой не предполага как с толкова извиращ талант през смях, сълзи и с музика, вътрешният мир може да рухне. Робин Уилямс се самоубива в дома си през нощта срещу 11 август 2014. Последната му забелязана роля е в "Булевардът" / от годината, в която на екран излиза и "Най-сърдитият човек в Бруклин" /2014/ , докато актьорът озвучава Теди Рузвелт за "Нощ в музея" и кучето Денис за "Абсолютно всичко" /2015/.

ЗАД КАДЪР:

- три брака, три деца – дъщеря и двама синове;

- класиран в Листата на сп. “Импайър “ за 100-те филмови звезди на всички времена/1997/;

- избран за един от 25-те най-смешни хора на планетата;

-запален фен на ръгби-лигата;

- почитател на Монти Пайтън;

- обожава колоезденето;

- следва театралната школа “Джулиард” заедно с Кристофър Рийв, с когото остават приятели до последния му дъх (парализиран след трагичен инцидент по време на езда, актьорът внезапно умира от инфаркт на 52 години през 2004);

- определят го като “тасманският дявол на комедията”

- снимайки филм, се обръща към всеки от екипа с “шефе”;

- през 1979. записва албум с "Казабланка рекърдс" и Филм Уъркс – “Действителност ...Какво понятие”.

Споделени мисли:

“Дадена ви е само една искрица лудост, не трябва да я губите.”

“Кокаинът e начинът, по който Господ ти казва, че правиш твърде много пари.”

*Златна Романова