Рисковете от консумация на дивечово месо

Темите в предаването:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В Благоевград се намира единствената лаборатория за изследвания към Областната дирекция по безопастност на храните. От началото на ловния сезон вече има изследвани 570 животни. За да се установи дали месото е годно за употреба, е необходимо около два часа технологично време. Най – напред пробата се смила около час. Отделя се определено количество от нея в мерителен цилиндър и се изчаква да се утаи.

Д-р Мария Христова: След това с помощта на тази пипета отпипетираме горния слой от 30 милилитра, и на дъното остават 10 милилитра, даже тук сме отбелязали. И това количество го разпределяме в петрите, които са до трихинелоскопа. Наблюдаваме количеството, което е разпределено в петрите. И ако установим наличие на ларви на трихинела, тогава констатираме положителен резултат.

Симптомите след консумация на заразено с трихинелоза месо са: отпадналост, главоболие и повишена температура и много често са бъркани със симптомите като при настинка и грип. На по-късен етап от заразата започват отоци и ревматични болки в мускулите.

Д-р Дафинка Иванова, началник отдел „Лабораторни изследвания“ при БАБХ, Благоевград: Ловците, единственото, което могат да направят, е да донесат проби за изследване. Защото това заболяване приживе при животните не се показва клинично. Никога не може да бъде диагностицирано приживе.

До момента на територията на Югозападна Българиятри три проби са показали положителен резултат, с установено наличие на ларви на трихинела. При тези случаи месото от заразеното диво прасе се конфискува, предава се на лабораторията и се унищожава в екарисаж.

Д-р Дафинка Иванова: При заразени животни клинично заболяването не се проявява. Колкото и да са силно опаразитени, не се проявяват. Затова не може да се гарантира, че по външен вид ще може да се установи животното болно ли е или не. Задължително трябва да се донасят проби в лабораторията.

Лабораторията в Благоевград работи всеки делничен ден и приема проби за изследване до 17.30 часа. Цената за изследване на една проба от дивечово месо е 12 лева.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад