РЕКЛАМА


Решителни действия. Министърът на околната среда Нено Димов за решението за Пирин и замърсяването край Босилеград. И още горещи въпроси: дюни за лична употреба и какъв въздух дишаме?

5-членен състав на Върховния административен съд постанови, че няма да има втори лифт на Пирин. Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че не е очаквал това решение. По думите му в една правова държава, когато има противоречиви тълкувания, виждания и спорещи страни, те отиват при съда, той отсъжда и решението на съда е това, което трябва да бъде прието.

Нено Димов: Въпросът е да се вземе стратегическо решение дали този вид туризъм ще се развива в България или не. Знаете, че в Европа той се развива навсякъде, където има възможност. В цяла Европа се строят между 180 и 200 лифта за година. Този вид туризъм е доходоносен. Хората, които живеят в такъв тип райони - планински и полупланински, печелят добре, защото той освен през зимата се развива и през лятото, т.е. те имат целогодишен поминък, имат много повече пари. В интерес на истината това е много по-екологично чисто, защото замърсяването на въздуха от нас е в зависимост от това, че имаме по-ниски доходи.

Той беше категоричен, че дали ще се развива този туризъм е въпрос на стратегическо решение. Всяка държава, която има определен ресурс, решава дали да го използва, как да го използва и кога да го използва. "Това е въпрос, който трябва да бъде решен кардинално", каза още той.

Министър Димов подчерта, че в Министерство на туризма е обсъждано, че България има възможности в развитието на туризма. В конкретния случай коментираме това какво може и какво не може да се прави в националните паркове, които обхващат най-големите планини в България, където може да се развива този вид туризъм. Той отново заяви, че след решението на съда, не може да има развитие в Пирин.

Вижте целия разговор във видеото.

Решението за Пирин и замърсяването край Босилеград - говори министър Нено Димов
"Още от деня" - 17.01.2019

РЕКЛАМА