РЕКЛАМА


Как ще се развива Германия след изборите на 24 септември, променя ли се значително политическата ситуация в Берлин и как ще се развиват икономическите и културни връзки с нашата страна — по повод Деня на обединението на Германия гост в студиото е почетният консул на Германия и Франция във Варна Недялко Неделчев.

От 27 септември до 3 октомври 2017 г. се проведе Младежкият архитектурен пленер "Хвани се в Таляна" – какви идеи за развитието на старата част на Варна предложиха екипите? Гости в студиото са организаторите на събитието арх. Чавдара Николова и арх. Константин Димов, и представител на екипа победител – арх. Цветан Цеков.

Актуални репортажи:

Все още не са изградени регионалните дирекции към Националния институт за недвижимо културно наследство, въпреки че измененията в Закона бяха приети още миналата година. Идеята беше да се улесни регламентът за възстановяването на някои от сградите - паметници на културата, които са, например, от местно значение. Засега обаче собствениците са принудени да извървяват дългите процедури, докато сградата междувременно се руши. Репортаж на БНТ Русе.

Започна изграждането на нови социални жилища в Благоевград. Три блока с общо 172 апартамента ще бъдат построени в района над Югозападния университет в града. В тях ще бъдат настанени социално слаби смейства, които няма къде да живеят. Проектът е на стойност 9 милиона и 500 хиляди лева. Репортаж на БНТ Благоевград.

Да отпадне тайната на осиновяването и децата да познават биологичните си родители. За това настояват осиновители, според които трябва да се промени законодателството, както и нагласата на обществото към тези деца. Още по темата - в репортажа на БНТ Пловдив.

Безплатна академия за програмисти на игри започва във Варна. Обучението е за срок от 6 месеца. Целта на академията е да събере млади, мотивирани хора,които искат да учат и да усъвършенстват уменията си. Разговор в студиото с координатора на инициативата Анна Палазова.


Културни акценти:

При засилен интерес от страна на публика и участници във Варна се представят филмите, включени в състезателната и паралелна програма на 35 издание на Фестивала на българския игрален филм „Златна роза". Албена Александрова разказва повече за акцентите от поредния фестивален ден.

Екзотични дървета и храсти от 4 континента — Америка, Азия, Африка и Европа растат в уникалния парк „Свети Врач" в град Сандански.Той е единственият в България с пясъчни алеи, а заедно с варненската Морска градина е най-големият градски парк у нас.

Русенец спечели титлата Мистър Тийн Планета. 17-годишният Неджми Невринов завоюва короната в надпревара с модели от 10 държави. Домакин на конкурса беше черноморският курорт Батуми в Грузия.

Още един значитмо събитие се провежда в момента във Варна - Международният куклен фестивал „Златният делфин". Това е неговото 17 издание. Разговор в студиото с Вера Стойкова, директор на Държавния куклен театър във Варна, проф. Шу-Минг Ху - главен изпълнителен и артистичен директор на Тайванския куклен фестивал и настоящ президент на Алианса на Азиатските детски арт фестивали, и Линг (Линда) Рен - президент на Литъл Ориндж Касъл Калтчър енд Комюникейшън Ко.

Развитието на икономическите и културни връзки с Германия
"България днес" - 03.10.2017

РЕКЛАМА